Raclette is een typisch Zwitsers gerecht. Het is eigenlijk niets meer dan gesmolten kaas en gekookte aardappelen. Daarbij wordt nog wat vleeswaren in de vorm van rauwe ham of plakjes worst zoals salami en zure augurkjes en/of uitjes bij geserveerd. Het is een stevige kost, meer geschikt voor een winterse avond. Je hebt het misschien wel eens gegeten of gezien in restaurants toen je op wintersport was. Ik heb vanavond in mijn eentje een raclette met aardappelen en rauwkost voor mezelf klaar gemaakt. Hubbie houdt hier niet van, dus als ik alleen thuis ben dan grijp ik mijn kans.

 

Raclette

 

Ik had eens zo’n leuk mini raclette stelletjes gewonnen van Boska, helemaal leuk voor 1 persoon. Natuurlijk is racletten wel gezelliger om met een heel stel aan tafel te doen, maar dit stelletje is prima voor een of twee personen. Als je met meerdere bent, kan je de kaas misschien het beste in een raclette set met meerdere pannetjes aan tafel bereiden.
En voor raclette is er een speciale Zwitserse kaas, namelijk de raclette kaas. Deze vond ik bij onze lokale grote super. Handige plakjes die je per plakje in het pannetje legt en lekker laat smelten.

Raclette met aardappelen en rauwkost

 

Tiroler recepten

 

En nog zo’n typisch Tiroler recept en stevige kost is deze Kaiserschmarrn met dronken rozijnen. Of wat dacht je van een heerlijke zelfgemaakt Schnitzel, een Zwitserse Geschnetzeltes met Spätzle, een Pizza met zuurkool, rode ui en worst of een warme Glühwein. Met deze gerechten waan jij je zo weer op wintersport. Lekker hè, die winterse gerechten waar je het zo heerlijk warm van krijgt?

 

Tips:

 

Je kunt het beste er warme thee bij drinken, hierdoor vormt de kaas geen blok beton in je maag. Maar een lekkere schnaps of een rode wijn erbij is natuurlijk ook niet verkeerd.

 

 

Recept Raclette met aardappelen en rauwkost: