Ik had al eens ricotta gebruikt in een tulband Cranberry ricotta tulband en dat was een heerlijke cake geworden. Ik heb nu een ricotta en amandeltaartje gemaakt en die is ook super goed gelukt. Omdat de bloedsinaasappels in het seizoen zijn, heb ik ze verwerkt in dit zalige taartje, maar ‘gewone’ sinaasappels, mandarijnen of citroen zullen het ook goed doen.

 

Ricotta

 

Ricotta is een Italiaanse zachte en frisse kaas wat gemaakt wordt van wei van koeien-, buffel- of schapenmelk. Het bevat een laag vet- en zoutgehalte maar zit vol met eiwitten. Deze kaas is spierwit en heeft een licht korrelige structuur. Het is geschikt voor zowel harige als zoete gerechten en de mogelijkheden zijn eindeloos. De kaas (of eigenlijk is het geen kaas) is bij toeval ontstaan toen Italiaanse kaasmakers gingen experimenteren met het vocht wat overbleef van mozzarella maken. Nadat ze het vocht opnieuw kookten, ontstond er een substantie. En na het uitlekken van deze substantie bleek dat het witte goedje erg lekker was. Zo is ricotta ontstaan en doet zijn naam eer aan, want het betekent dubbel gekookt.

 

Een echte goede ricotta koop je natuurlijk bij een kaasboer, ik bestel het altijd online. Lekker makkelijk en de kwaliteit is super.
Zoals al gezegd, kan je ricotta op vele manieren gebruiken. Maak er een lekkere Pizza met ricotta en tomaten van. Of ook heerlijk in deze gerechten:
Gehaktballetjes met orzo en ricotta in tomatensaus
Tarwesalade met asperges en ricotta
Luchtige ricotta bollen
Courgetti met zalm, peultjes, erwten en ricotta

 

Amandelmeel

 

Amandelmeel is niets meer dan fijngemalen amandelen. Je kunt het zelf maken door blanke amandelen fijn te malen in een keukenmachine. Maar je kunt het natuurlijk ook kopen. Het is niet goedkoop, maar bij een Turkse winkel verkopen ze grotere zakken die minder duur zijn. Daar haal ik het meestal. Door het amandelmeel is dit taartje glutenvrij en dat is heel fijn als je hier niet tegen kan.

 

Bloedsinaasappels

 

Bloedsinaasappels zijn lekkere friszure sinaasappels met rood vruchtvlees. Ze zijn maar kort in het seizoen van januari t/m maart. De ene bloedsinaasappel is roder dan de ander, dit ligt aan het soort. Ik vind ze heerlijk en koop ze zoveel mogelijk. Heerlijk door een salade, in een ontbijtje of in deze cake.
Als deze sinaasappels niet in het seizoen zijn, kan je de normale sinaasappels nemen of andere citrusvruchten zoals mandarijnen of citroenen. Door de rasp van de bloedsinaasappel in het beslag, krijg je een heerlijke citrussmaak in de cake. Spoel de sinaasappels wel eerst goed schoon, voordat je ze gaat gebruiken.

 

Tips:

 

Het taartje op zo al heerlijk, maar je zou het nog met een dot slagroom of crème fraiche kunnen serveren.

Extra nodig: een taartvorm van 23 cm doorsnee en bakpapier

 

 

Recept Ricotta en amandeltaartje: