In een Flevourbox zat biologische honingraat en daar wilde ik natuurlijk iets lekkers mee maken. Ook had ik nog echt lekkere ricotta in de koelkast staan. Wat als ik daar nou eens ijs van ging maken en daar de honingraat doorheen zou mengen? Nou ik kan jullie verklappen dat dit ricotta ijs met honingraat ontzettend lekker geworden is.

 

Zelf ijs maken

 

Sinds ik zelf ijs maken zonder ijsmachine ontdekt heb, gebruik ik dat recept regelmatig. Het is een recept van de kookgodin Nigella Lawson. Je mengt opgeklopte slagroom met gecondenseerde melk en dit mengsel zet je dan in de vriezer. Met dit recept kan je ontzettend veel variaties verzinnen. Zo heb ik al eens Key lime pie ijs, Stroopwafelijs, Chocolade ijs zonder ijsmachine, Nutella ijs, Stracciatella ijs en de gewaagde Zwarte knoflook ijs met whisky en Matcha en wasabi ijs gemaakt.

 

Dit ricotta ijs met honingraat is dus super lekker en super makkelijk om te maken. Daarnaast nog het frisse van de verse munt erbij, maakt het ijs helemaal af.

 

Honingraat

 

Raathoning oftewel honingraat is honing die nog in de raat is opgeslagen. Het is honing in de meest pure staat, 100% natuurzuiver en heeft een heerlijke smaak. Je kunt de raat van bijenwas in z’n geheel eten. De raten worden uit de bijenkorven gesneden en de honing wordt hier niet uitgeslingerd. Het is wel een stuk duurder dan de honing uit een potje, maar het is dan ook zo goddelijk lekker en supergezond. Serveer het bijvoorbeeld op een kaasplankje, of op de yoghurt of op deze salade.

 

Ricotta

 

In plaats van de opgeklopte slagroom heb ik dus ricotta gebruikt. Alles valt of staat met een goede ricotta, koop deze het liefst bij een kaasboer. Als je ricotta opklopt met een mixer, krijg je een hele luchtige ricotta. Niet alleen erg lekker in dit ijs, maar ook bij hartige gerechten zoals deze Groene quinoa voorjaars bowl.

 

Tips:

 

Gebruik zoveel of weinig honing als jij zelf wilt. Proef tussendoor of het niet te zoet wordt.

Mocht je geen honingraat kunnen vinden, gebruik dan ‘gewone’ honing.

Je kunt het ijs ook in een ijsmachine maken, als je die hebt.

Als je likeur* erdoor mengt, zal het ijs niet zo hard bevriezen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een witte rum o.i.d.

 

 

Recept Ricotta ijs met honingraat: