Ja de asperges zijn er weer, heerlijk! Wij zijn er in ieder geval gek op en eten ze zoveel mogelijk als ze in het seizoen zijn. Deze keer heb ik risotto met groene asperges gemaakt, maar risotto met witte asperges is natuurlijk ook ontzettend lekker. Dit is een risotto waarin de asperges echt de hoofdrol spelen, maak hem snel zolang de asperges er nog zijn!

 

Risotto

 

De risotto is een gerecht gemaakt van risottorijst en komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië. Comfortfood ten top!
Romige risotto met groene asperges erin, wie wil dat nou niet. Het perfecte vegetarische voorjaarsgerecht, wat je eventueel kunt aanvullen met gebakken garnalen of een stukje vis als je dat wilt.

 

Er zijn een paar manieren om risotto te maken en laat je niet tegenhouden om het te maken omdat het jou moeilijk lijkt. De meest gebruikte manier is om elke keer een soeplepel warme bouillon bij de rijst te doen en als dit geabsorbeerd is weer een nieuwe lepel toe te voegen tot de risotto beetgaar is.

 

Ik heb deze keer de warme bouillon in een keer bij de rijst gedaan en dat werkte ook goed. De Italiaanse risottopolitie zal het er wel niet mee eens zijn, maar dat maakt mij niet uit. Ondanks dat de bouillon er in een keer bij gaat, moet je wel af en toe roeren voor het beste resultaat. Kook de rijst vooral niet te gaar en ook niet te droog!

 

Groene asperges

 

Elk seizoen kent zijn eigen groenten en fruit en de asperges horen echt bij het voorjaar. Elk jaar zijn de Nederlandse asperges verkrijgbaar van april tot 24 juni. Het is de ‘koningin’ van de groente en behalve dat ze heerlijk zijn, zijn ze ook nog eens supergezond. Er bestaan witte, groene en paarse asperges. De witte zijn vooral populair in ons land en de groene en paarse meer in Zuid-Europa. De witte asperges blijven wit, omdat ze onder de grond groeien. De groene asperges worden boven de grond gekweekt. De groene hebben een andere smaak dan de witte, ik vind ze beiden heerlijk.

 

Groene asperges hebben als voordeel dat je ze niet hoeft te schillen, dat scheelt een hoop tijd. Wel moet je nog de harde onderkant ervan afbreken net zoals bij de witte.
Zowel de witte als de groene asperges zijn heel veelzijdig, je kunt ze koken, stomen, bakken, grillen, wokken of er een soep of salade van maken.

 

En ik heb nog veel meer recepten met groene asperges, zoals bijvoorbeeld:

 

Gegrilde groene asperges met burrata
Rode biet wraps met groene asperges en Prosciutto
Groene aspergelinten salade met erwten en munt
Groene voorjaarssalade van rucola, groene asperges, garnalen en dille
Groene asperge en waterkerssoep
Groene asperge frittata

 

 

Recept Risotto met groene asperges: