Wij zijn gek op risotto en eten dit dan ook regelmatig. Elke keer maak ik weer een andere risotto. Deze keer is het een Risotto met venkel, dille en citroen. Heerlijke romige vegetarische risotto met een lekkere anijssmaak van de venkel en ……. een geheim ingrediënt.

 

Risotto

 

Risotto is een Italiaans rijstgerecht. Ik weet nog wel dat ik de eerste keer risotto at in Italië en dacht dat ik een rijstepap kreeg (haha). Maar in de loop der jaren ben ik dit echt gaan waarderen. Als het goed bereid is, is het een heerlijk gerecht. En het is ontzettend veelzijdig, je kunt het combineren met allerlei smaken, soorten groenten, vis of vlees.

 

Je begint altijd met een sjalotje of uitje en knoflook wat je aanfruit in boter of olijfolie, dan doe je de rijst erbij en bakt dit even mee. Meestal wordt het dan afgeblust met een droge witte wijn, deze wordt ingekookt voordat je de bouillon toevoegt. Als je een vegetarische risotto wilt maken is dit een groentebouillon of een paddenstoelenbouillon (welke weer lekker is als je een paddenstoelenrisotto maakt).

 

De ene chef zweert bij de bouillon beetje bij beetje toe te voegen, de andere giet alle bouillon er in een keer bij. Ik heb beide geprobeerd en ze geven alle twee een goed resultaat. Je moet natuurlijk bij de tweede optie niet te veel bouillon toevoegen, anders krijg je een te natte risotto.
Risotto mag overigens wel een beetje ‘nat’ zijn. Dus geen droog gekookte rijst, maar een soort rijstepap.

 

Kook risotto nooit op te hoog vuur, maar laat het langzaam pruttelen. Blijf er wel bij en blijf roeren, hierdoor komt het zetmeel uit de korrels en krijg je een romige risotto.
Het lekkerst is om de risotto af te maken met Parmezaanse kaas. Deze rasp je er dan zelf over. Dus geen zakje van die nep geraspte kaas kopen hè?

 

Risotto maak je van speciale risottorijst. De bekendste rijstsoort is Arborio, die vind je in elke supermarkt. Daarnaast zijn er nog de Carnaroli (de Rolls Royce onder de risottorijst) deze wordt meestal gebruikt in de Risotto alla Milanese. En de Vialone nano, de laatste twee vind je in een speciaalzaak.

 

Tips:

 

Het geheime ingrediënt is dus Pastis, een anijsachtige sterke drank. Je kunt ook Pernod gebruiken, die geeft ook die extra anijsachtige smaak aan het gerecht.
Gerookte zalm is heel erg lekker op deze risotto, dus als je geen vegetariër bent is dit een lekkere aanvulling op het gerecht.

Risotto met venkel, dille en citroen

 

Recept Risotto met venkel, dille en citroen: