Mijn oma en opa hadden een hele grote moestuin een boomgaard. Vooral zomers was ze er erg druk mee. Alles was natuurlijk op dezelfde tijd rijp en moest geoogst of geplukt worden en wij mochten daarbij helpen. Appeltjes schillen en drogen, fruit inmaken in alcohol en groenten in zuur of zout leggen. Op deze manier hadden ze in de winter ook nog plezier van groenten en fruit uit eigen tuin. Ik kan me nog goed herinneren dat ze rode bessen op sterke drank inmaakte. De rode bessen (aalbessen) kan je zo eten met drank als toetjes, maar ze zijn ook lekker op ijs, cake of een panna cotta. Of je maakt er een lekkere cocktail van.
Je kunt de besjes op jenever, gin, rum of brandewijn inmaken. Wat je maar in huis hebt of wat je maar lekker vindt. Als het alcoholpercentage van de drank maar boven de 24% is. Hoe hoger het alcoholpercentage des te langer kan je het bewaren en gaat het niet gisten. De pot of fles waarin je het doet moet brandschoon (steriel) zijn. Spoel de besjes af en laat ze uitlekken. Verwijder ze dan voorzichtig van de steeltjes en doe ze in een pot samen met de suiker. Schenk hierop de alcohol totdat de besjes helemaal onder staan. Schud de pot voorzichtig en herhaal dit dagelijks. Na een week kan je de besjes gedrenkt in sterke drank al nuttigen.
Tegenwoordig is inmaken weer helemaal hot, iedereen is aan het wecken en inmaken geslagen.

 

Deze rode bessen op sterke drank kan je natuurlijk ook heel goed serveren op de Yoghurt pannenkoekjes