Op de Paling Patron van het jaar award uitreiking, kregen we ook nog heerlijke gerookte paling mee van Paling.nl. Deze paling is natuurlijk heerlijk om zo op te peuzelen op een toastje, maar ik wilde er iets bijzonders van maken. Het blijft natuurlijk een bijzondere delicatesse, vooral vanwege de prijs. Ik heb er een rode biet carpaccio met paling van gemaakt en tjonge wat hebben wij hiervan gesmuld. Heerlijk als voorgerechtje voor een speciaal etentje.

 

Paling

 

Alhoewel de palingstand al 20 jaar vrij stabiel is, kan het beter. Er wordt met man en macht al jaren aan de verbetering van de palingstand gewerkt. Dit gebeurt door een goed gecontroleerde visserij.
De Stichting DUPAN ( Duurzame Palingsector Nederland) werkt aan de verduurzaming en verbetering van de onze palingstand.
Ongeveer 80-90 procent van de paling welke in Nederland gerookt wordt, komt van de ge-kweekte paling? Dit zijn wild gevangen glasaaltjes die opgroeien in een kwekerij.
In mijn blog: Kunnen we nog wel paling eten, lees je er meer over.

 

Paling is een Hollandse delicatesse met een unieke smaak. Door het ambachtelijk roken, heeft de paling een verfijnde en karakteristieke smaak. Paling is gezond om dat het veel enkel- en meervoudige onverzadigde vetzuren bevat. Tevens zit het vol met vitamine D.
Als je paling koopt, let dan wel op het ESF keurmerk logo.

 

Rode bieten

 

Rode bietjes koop ik meestal vers en pof ze dan in de oven. Dit geeft de biet nog meer smaak. Wist je dat bieten het hele jaar te koop zijn? Je hebt de zomerbiet (ook wel bosbiet genoemd) en de winterbiet. De zomer biet is een stuk kleiner dan de winterbiet en is ook sneller gaar. Je kunt voor dit gerecht ook gekookte bieten gebruiken.

 

Mandoline

 

Ik heb een haat/liefde verhouding met mijn mandoline. De liefde is omdat ik het vaak gebruik om groenten in flinterdunne plakjes of in julienne te snijden.
De haat is omdat ik eens een hele top van mijn vinger eraf gesneden heb met dit handige apparaat. Moest zelfs naar het ziekenhuis hiervoor. Enfin dit was de waarschuwing voor jullie, wees voorzichtig met deze keukentool!

 

Tip:

 

Mierikswortel is vers geraspt het lekkerst. Kan je dit niet vinden, gebruik dan een potje uit de supermarkt. Houd je er niet van, neem dan mosterd ervoor in de plaats.

 

 

Recept Rode biet carpaccio met paling: