Rode biet Gravad lax

Ik had een hele zalmzijde in de aanbieding gescoord en wilde daar iets speciaals mee doen. Nu heb ik al wel een paar rode gravad lax recepten op de site staan, maar ik wilde jullie het recept van deze hele zalmzijde niet onthouden. De rode biet gravad lax heeft een prachtige rode kleur en zal het goed doen op een speciaal etentje thuis, zoals bijvoorbeeld met feestdagen.

 

Gravad lax

 

Gravad lax of grav laks is een zalmgerecht uit Scandinavië. De zalm wordt gepekeld c.q. ingelegd met zout, suiker en dille. Het wordt vaak in dunne plakjes als voorgerecht geserveerd. Vaak wordt eer een mosterdsaus of dille-mosterdsaus bij geserveerd.
Gravad of grava bekent gat in de grond en lax betekent zalm. De zalm werd dus vroeger begraven in de grond om de vis op deze manier te bewaren. Het zout was om het houdbaar te houden.
In de Scandinavische landen waren en zijn ze nog steeds gek op fermenteren. Door de vis in te pakken in zout, suiker en dille maak je het lang houdbaar. En het geeft de vis natuurlijk ook een heerlijke en speciale smaak mee.
De zout trekt het vocht uit de vis, waardoor deze een stuk steviger wordt.

 

En denk jij nou dat dit ontzettend moeilijk is om te maken, dan kan ik jou verzekeren dat iedereen dit kan maken. Het enige wat je ervoor nodig hebt is geduld. De vis moet minimaal een, maar liefst twee dagen marineren. Maar het is het wachten waard, want zo’n prachtige mooie rode zalm serveren is toch een feestje?

 

Door de rode bieten toe te voegen aan het mengsel van zout, suiker en dille, ontstaat deze mooie rode kleur. En de biet geeft ook nog een extra smaak aan de vis, zonder dat het uitgesproken naar bietjes smaakt. Je kunt hiervoor rauwe maar ook gekookte bietjes gebruiken. Gooi een paar keukenhandschoenen in de strijd, anders krijg je rode handen.
Helaas ben ik vergeten foto’s te maken van de vis in de marinade, maar het was zo lekker dat dit beslist nog eens op tafel komt. En dan zal ik eraan denken om de foto’s te maken.

 

Tips:

 

Serveer de gravad lax met wat citroen en veldsla en eventueel wat geroosterd brood.
Probeer ook eens deze Gravad lax tartaar met rode bietjes.

Ik heb deze Gravad lax aardig lang laten marineren, waardoor hij door en door rood geworden is. Als je het iets korter marineert (1 dag) blijft de zalm van binnen nog roze.

 

 

Recept Rode biet Gravad lax:

Rode biet Gravad lax. Een feestelijke Gravad lax is helemaal niet moeilijk te maken en staat natuurlijk fantastisch op de Kerst tafel.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Gang Kerst, Tapas/Hapjes/Snacks, Vis, Voorgerechten
Keuken Scandinavisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 rauwe bieten
  • 50 gr dille
  • 1 citroen
  • 80 gr grof zeezout
  • 30 gr rietsuiker
  • 800 gr zalmzijde, zonder huid

Instructies
 

  • Schil de bietjes en rasp ze fijn. Hak de dille fijn, rasp de citroen en meng dit met de bietjes in een kom. Voeg zout en suiker toe en meng door elkaar.
  • Controleer de zalmzijde op graatjes. Verdeel 1/3 van de marinade in een schaal en leg de zalm hierop. Verdeel de rest van de marinade goed over de bovenkant van de zalm.
  • Leg huishoudfolie op de zalm en leg hierop iets zwaars. Ik had een snijplankje die precies in de schaal paste en heb daarop wat blikjes gezet.
  • Zet dit in de koelkast en laat minimaal 24 uur, maar nog liever 48 uur marineren.
  • Haal de zalm dan uit de koelkast en verwijder de marinade. Dep de vis schoon met keukenpapier (spoel de vis niet schoon, anders ben je een groot deel van de smaken kwijt).
  • Je kunt de zalm nu in plasticfolie pakken totdat je het serveren gaat. De vis blijft zeker een week goed in de koelkast.
  • Serveren: snijd de vis met een fileermes in dunne plakken. Serveer het met een schijfje citroen, wat groene sla en eventueel geroosterd (brioche)brood.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating