Ik had een heerlijke rode kool met appels en steranijs gemaakt. Maar er bleef de helft van over. Keurig netjes ingepakt in een zipper bag en ingevroren. Een maandje later toen ik de vriezer wilde schoonmaken, kwam ik die lekkere rode kool weer tegen. Natuurlijk heerlijk om te eten met een gekookt aardappeltje en een stukje vlees, maar ik dacht laat ik daar eens een rode kool stamppot van maken. Nou dat is zo lekker geworden, dat ik het recept toch maar even heb uitgeschreven voor jullie.

 

Dan moet je natuurlijk wel even van tevoren het recept van die rode kool met appeltjes maken voordat je dit stamppotje kan maken. Of maak net zoals ik veel te veel en vries de helft in, zodat je later dit gerecht nog heel simpel kunt maken.
Iedereen weet wel hoe je een stamppot moet maken toch? Maar dit is toch een hele lekkere en aparte stamppot. Denk dat de kinderen het heerlijk zullen vinden.

In plaats van een worstje erbij, kan je als topping ook nog lekkere gebakken appeltjes of kaas serveren. Dan heb je een vegetarische stamppot.

 

Stamppot

 

Wij zijn gek op stamppotten en je kunt daarom wel diverse vinden op de site. Van ouderwetse boerenkool stamppot zoals mijn moeder en oma die maakten, een Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille tot en met een Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen.

 

Een stamppot is niets minder dan aardappelen gemengd met groenten. Meestal wordt dit met elkaar gekookt en daarna gestampt. Geserveerd met een worst en een kuiltje jus. Het is een typisch Nederlands gerecht, alhoewel de Belgen het ook eten en daar heet het dan stoemp.
Daar waar je vroeger de traditionele stamppotten had zoals zuurkool, boerenkool, andijvie, hete bliksem en hutspot, wordt tegenwoordig van alles met elkaar gestampt. En de aardappelen worden vaak vervangen door zoete aardappel of groenten zoals knolselderij, wortel of pastinaak.

Hier vind je trouwens het recept van de Rode kool met appels en steranijs*.

 

 

Recept Rode kool stamppot: