Omdat hubbie jarig was en zijn favoriete eten tapas is, heb ik een gezellige tafel met tapas gemaakt. Uiteraard kan aioli daar niet aan ontbreken. Deze rokerige aioli heb ik natuurlijk niet gerookt (had gekund) maar ik heb een rookaroma erin gebruikt. Deze vloeibare rookaroma geeft een lekkere rooksmaak aan je gerechten. Ik ben er mee aan het experimenteren gegaan en de aioli een extra rokerige smaak gegeven.
Vloeibare rookaroma (liquid smoke) ontstaat door het condenseren van rook van hardhoutsoorten zoals eiken- en beukenhout. Je hebt maar een klein beetje nodig en je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld je vlees of saus een barbecuesmaak te geven. Je kunt vloeibare rook o.a. kopen bij: https://www.vanbeekumspecerijen.nl/hulpstoffen/rookaroma-vloeibaar

 

Of als je geen vijzel hebt of gewoon een beetje lui bent (gemak dient de mens):
Doe de eidooiers met een beetje peper en zout in de keukenmachine en pers de teentjes knoflook er boven uit. Meng het geheel vervolgens met de keukenmachine. Voeg tijdens dit mengen langzaam in een dun straaltje de olijfolie toe tot de aioli de dikte van een dikke mayonaise heeft.

 

Ik heb o.a. ook deze Gamba’s al pil pil gemaakt.