Hoera de daslook staat weer op veel plekken te wachten om geknipt te worden. Dit heerlijk groene blad heeft een heerlijke uien/knoflook smaak en doet het goed in veel gerechten. Vandaag heb ik deze romige broccoli soep met daslook gemaakt. Niet alleen prachtig groen, maar ook nog eens super goed voor je en super lekker.

 

Daslook

Romige broccoli soep met daslook

Door een beetje daslook toe te voegen aan de soep, krijgt deze een extra kick. Ik had iets teveel daslook toegevoegd, we hadden dus een heel pittig soepje.
Daslook is een soort onkruid, maar dan wel een heel erg lekker onkruid. Je kunt dit plantje vinden in het bos of rivierhelling, prachtige lange ovale groene bladeren die een beetje op het blad van de lelietjes-van-dalen lijken. Let wel goed op dat je dit laatste blad niet eet, dat is namelijk giftig. Je zult het waarschijnlijk wel ruiken in het bos, er hangt dan een knoflookachtige lucht.

 

Het blad heeft een genezende kracht, het zou o.a. verkoudheid tegen gaan, je lever ontgiften en je darmflora verbeteren.
Het is familie van de prei, ui, knoflook en bieslook en de smaak zit daar een beetje tussenin. Het is lekker in soepen, sauzen, salades, kruidenboter of pesto.

 

Ik heb tegenwoordig daslook in de tuin staan, heel fijn is dat. Had vorig jaar een oproepje gedaan wie wist waar ik daslook kon vinden in ons dorp en toen kreeg ik het bericht dat ik daslook uit iemands tuin kon halen. Hoe leuk is dat.
Het blad komt in februari naar boven en kan je tot april plukken. De plant bloeit van april tot mei, het heeft dan mooie witte (eetbare) bolbloemen, net zoals de ui en knoflook.

 

Groene soep

 

Door de erwten en daslook op het laatst te pureren in de soep, krijg je deze prachtige groene kleur. Broccoli kan een beetje rullig worden als je het pureert, maar als je lang genoeg je blender laat draaien, krijg je een mooie gladde soep.
En ik heb nog meer lekkere groene soep recepten voor jullie. Wat dacht je van deze Romige erwten en cashewnoten soep of deze Waterkers soep?

 

Tip:

 

Als de daslook niet in het seizoen is vervang dit dan door bieslook.

 

 

Recept Romige broccoli soep met daslook: