Voor Koningsdag heb ik voor jullie een koninklijk rood, wit en blauw ontbijtje met natuurlijk ook een beetje oranje erin. Een heel makkelijk gerechtje, wat je eventueel de avond ervoor al klaar kunt zetten in de koelkast. Dit is ook lekker als tussendoortje of nagerecht.

 

Ontbijt

 

In mijn blog Ontbijt je wel, kan je lezen wat de voordelen van een goed ontbijt zijn.
Maar wat is nou een goed ontbijt? In ieder geval eentje die jou veel voedingsstoffen levert, zoals vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten. Met een goed gevulde maag kom jij de ochtend goed door en heb jij niet de behoefte om te gaan snaaien.

 

Ik maak meestal ’s avonds al de ontbijtjes klaar, zodat ik ’s morgens er geen werk aan heb. Je kunt bijvoorbeeld dit rood, wit en blauw ontbijtje, chiapuddingen, overnight oats en smoothies heel goed een nachtje in de koelkast bewaren.
Neem dan wel ’s morgens de tijd om het rustig op te eten. Mocht je ’s morgens niet zo’n honger hebben, neem het dan mee naar je werk en eet het later op.

 

Variatie is het toverwoord voor gezonde maaltijden. Dat geldt niet alleen voor ontbijt, maar ook voor de rest van de dag. Door elke dag hetzelfde te eten kan je belangrijke voedingsstoffen missen. Zowel voor fruit als groente werkt het als je met alle kleuren groenten en fruit varieert, je deze belangrijke voedingsstoffen wel binnenkrijgt.

 

Zo bevatten blauwe bessen heel veel vitamine, mineralen, vezels en antioxidanten. Blauwe bessen bevatten van al het fruit de meeste antioxidanten. Die antioxidanten zijn cholesterolverlagend en zijn goed voor de stofwisseling en hart en bloedvaten.

 

Aardbeien zitten ook vol vitaminen (zoals C), vezels, antioxidanten en anthocyaan. Die laatste zorgt voor de mooie rode kleur van de aardbeien.

 

Yoghurt is ook gezond, als je tenminste geen lactose-intolerantie hebt. Als je dagelijks naturel yoghurt zou eten, is de kans op diabetes een stuk lager. Yoghurt bevat o.a. calcium en eiwitten. Je kunt de yoghurt vervangen door kwark of skyr, dan krijg je nog veel meer eiwitten naar binnen.

 

Zo zie je maar hoe zo’n simpel ontbijtje goed kan zijn voor jou.

 

Tips:

 

Je kunt de aardbeien ook in dunne plakjes of kleine blokjes snijden, maar door ze te prakken krijg je nog meer aardbeien naar binnen.

En nog zo’n Koninklijk recept zijn deze Oranje boven wortelmuffins of Oranje studentenhaver chocoladereep.

 

Recept Rood, wit en blauw ontbijtje: