Deze rosbief uit de oven met balsamico uien was super mals en de uien waren een heerlijk bijgerecht bij het vlees. Rosbief en andere grote stukken vlees, koop ik meestal bij Beef&Steak.
Ze zijn de specialist op dit gebied, er is heel veel keuze daar, perfecte kwaliteit en hele goede service en levering. De online slager waar je kwalitatief goed vlees wilt kopen.

Rosbief uit de oven

 

Rosbief op de barbecue is natuurlijk erg lekker, maar ik heb de rosbief deze keer in de oven bereid. Hier vind je mijn tips om dit feestelijk stuk vlees perfect gegaard uit de oven te bereiden.
Allereerst is het belangrijk dat je zo’n stuk vlees op kamertemperatuur laat komen. Als je dit niet doet, zal het vlees niet gelijkmatig garen en is de kern van het vlees koud. En dat wil je niet. Dus haal de rosbief een uur voor het bereiden uit de koelkast.

 

Dep het vlees droog met keukenpapier voordat je het gaat bakken. Ja we gaan het vlees eerst aanbraden in een pan, voordat het de oven in gaat.
Bak het vlees in geklaarde boter (te koop bij o.a. AH) of in olijfolie met een klontje boter.
Dus bakpan met dikke bodem en geklaarde boter op hoog vuur, dan het vlees rondom bestrooien met peper en zout en bakken in de hete pan.
Bak het vlees rondom goudbruin (niet prikken in het vlees tijdens het omdraaien, anders lopen alle sappen eruit).

 

We gaan het vlees op lage temperatuur garen in de oven. Dus zet de oven voor het bakken aan op 130˚C. Hoe lager de temperatuur, hoe gelijkmatiger het vlees gaart en waardoor het lekker sappig en mals wordt. Het stuk vlees wat ik had heeft ongeveer 40-45 minuten gegaard in de oven.

 

Als het vlees is aangebakken in de pan, leg je het op een vuurvaste schaal in de oven. Dan steek je een vleesthermometer erin. Hierdoor kan je precies zien hoe de garing van het vlees is. Dus als je nog geen keukenthermometer hebt en je gaat wat vaker vlees, vis of gevogelte braden in de oven, dan zou ik er zeker eentje aanschaffen.
Ik vind het lekker om het vlees medium (rare) te serveren, dus houd ik een temperatuur aan van 55 tot max 58 graden.
Wil je het vlees rood serveren houdt dan 50-52 graden aan.
Medium gegaarde rosbief heeft een kerntemperatuur van 60 tot 63 graden.
Daarna slaat het vlees door en dat vind ik niet lekker voor rosbief.

 

Als het vlees de juiste temperatuur bereikt heeft, haal je het uit de oven. Het vlees zal nog niets nagaren buiten de oven. Laat het rusten voordat je het vlees aansnijdt. Dit voorkomt dat alle sappen uit het vlees lopen. Leg de rosbief op een snijplank en bedek het met aluminiumfolie. Laat het 10 tot 15 minuten rusten.

 

Dan ga je het vlees in mooie dunne plakken snijden. Snijd het op de draad (die zie je lopen over de lengte van het vlees), dit geeft het malste resultaat. Gebruik wel een goed en scherp koksmes hiervoor.

 

Tips:

Rosbief uit de oven met balsamico uien

Ik heb het vlees geserveerd met de balsamico uien, waarvan je het recept hier kunt vinden en een knolselderijpuree.

Van het overgebleven vlees heb ik heerlijke Rosbief sandwiches met walnotenpesto gemaakt.

Erbij dronken wij een Errázuriz Max Reserva Red Blend Special Cuvee. Deze intens robijnrode wijn komt uit Chili. De druivensoort is voornamelijk Carmenère, maar ook iets Syrah en Malbec. De wijn is zacht met smaken van donker fruit. Het kruidige karakter komt terug in de smaak. Deze wijn is geschikt om te drinken bij kruidige (rood)vleesgerechten of bij een stevige kaasplank.

Rosbief uit de oven met balsamico uien

 

 

Recept Rosbief uit de oven met balsamico uien: