Voor onze kleindochter die gek op roze is, heb ik deze roze eieren voor Pasen gemaakt.
De diepe, donkerrode kleur van bieten maakt deze wortelgroenten een perfecte natuurlijke kleurstof om paaseieren roze te kleuren. Hier zijn de eenvoudige instructies voor het verven van eieren met bietensap. Dat maakt het verven van eieren met bieten erg goedkoop en milieuvriendelijk. Bovendien gebruik je op voedsel gebaseerde ingrediënten, in plaats van de chemicaliën die vaak in kleurstoffen voor eieren worden aangetroffen. Bietensapkleurstof geeft eieren een lichtroze kleur.

 

Gekookte eieren

 

Voordat je de eieren gaat kleuren, kook je ze eerst. Plaats de eieren in een grote pan gevuld met water (zodat de eieren volledig bedekt zijn). Laat het water met de eieren op middelhoog vuur aan de kook komen.
Zodra het water kookt, zet je het vuur uit en haal je de pan van het vuur. Laat het water met de eieren afkoelen (minimaal 15 minuten). Als je de eieren eruit haalt, zijn ze hardgekookt. Makkelijk!

Twee manieren

 

Je kunt de gekookte eieren op twee manieren kleuren met biet, namelijk met alleen bietensap of met een rauwe biet. Voor de rauwe biet hak je deze eerst in blokjes en kookt dit met de smaakmakers. Dan giet je het af en gebruik je het rode vocht.
Dus eigenlijk is bietensap het makkelijkste om te gebruiken. De eieren worden vrij snel al donkerroze in alleen bietensap. Je kunt het sap eventueel aanlengen met water als je lichtere roze eieren wilt hebben.

 

Spoel de eieren niet af als ze uit het bietensap komen, het kan zijn dat de kleur minder intens wordt als je water gebruikt.
Je kunt je eieren zo lang als je wilt in de natuurlijke kleurstof laten zitten. Hoe langer je ze laat zitten, hoe donkerder de kleur wordt. Het is een verstandig om na ongeveer een uur de kleur te controleren. Haal het ei voorzichtig uit de kleurstof en kijk of het donker genoeg is. Als dit niet het geval is, vervang dan het ei en laat het langer in de vloeistof staan.
Gebruik niet meer of minder azijn dan in de gebruiksaanwijzing staat. Te weinig azijn betekent dat de kleurstof mogelijk niet goed hecht.

 

Bieten kunnen echt vlekken op je huid veroorzaken! Als je niet wilt dat je vingertoppen rood worden, haal de eieren dan met een schuimspaan uit het bietensap.
Houd er bij het drogen van de eieren rekening mee dat druipende kleurstof vlekken veroorzaakt. Gebruik keukenpapier om ze te laten uitlekken.

Gevulde eieren

 

Het is natuurlijk ook heel leuk en lekker om de eieren te vullen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Roze eieren voor Pasen Roze eieren voor Pasen

 

Tips:

 

Als je het ei doormidden snijdt, is het helemaal wit met een dun roze randje rond de rand.
Wil je er gevulde eieren van maken, snijd ze dan doormidden, verwijder de dooiers en laat de halve eieren dan kleuren in het bietensap.

Je kunt ook (het kookvocht van) paarse wortelen gebruiken om de eieren te kleuren, dit heb ik gebruikt voor de gevulde eitjes op de foto.

Roze eieren voor Pasen

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Roze eieren voor Pasen: