Van mijn broertje uit Ibiza kreeg ik o.a. een heerlijke honing en saffraan van het eiland. Daar moest ik natuurlijk iets speciaals van maken. Van de Ibecenco honing heb ik deze zalige filorolletjes met walnoten en honing gemaakt en van de saffraan een lekkere saffraan orzo met zalm. Als jij van die specifieke smaak van saffraan houdt, dan is dit gerecht echt iets voor jou. Het is een eenpansgerecht waarbij je groente of een salade apart kunt serveren. Je kunt het recept verdubbelen als je het voor vier personen of meer wilt bereiden.

 

Saffraan

 

Saffraan is toch wel een van de duurste specerijen in de wereld. Het komt van de saffraan krokus en elke bloem heeft slechts drie saffraandraden. Deze rode draadjes worden als kleurstof en als smaakmaker gebruikt.
Omdat het met de hand geoogst wordt is het zo’n duur product. Je hebt er gelukkig niet al te veel van nodig om een gerecht op smaak te brengen.

 

In de Franse keuken wordt saffraan o.a. gebruikt in de bekende vissoep bouillabaisse, in Spanje wordt het gebruikt in de paella en in de Indiase keuken maakt men de bekende saffraanrijst ervan, maar wordt het ook in zoete gerechten gebruikt.
In Noord-Italië doet men de saffraan in de bekende Risotto alla Milanese. Zo kent elk land wel een gerecht waarin saffraan wordt gebruikt.

 

Orzo

 

De pastasoort orzo lijkt heel veel op een rijstkorrel. Orzo pasta wordt ook veel gebruikt in de keukens rondom de Middellandse Zee.
Het voordeel van orzo is dat het snel gekookt is en dan een lekkere smeuïge structuur heeft. Ik vind het eerlijk gezegd lekkerder dan rijst.
Je kunt ook (risotto)rijst gebruiken voor dit gerecht, houd er dan rekening mee, dat deze rijst langer moet koken dan orzo.

 

Zalm

 

Wij zijn gek op zalm en daarom staat het hier toch wel met enige regelmaat op tafel. Nu heb ik de zalm in stukken gesneden en verwerkt in deze heerlijke orzo met saffraan.
In plaats van zalm kan je ook een andere vissoort of kleine blokjes kipdijfilets gebruiken.

 

 

Recept Saffraan orzo met zalm: