Ja geloof het of niet, maar deze prachtige salade is ontstaan door de koelkast open te trekken en te kijken wat daar nog in ligt. ’s Middags eet ik soms een boterham, maar vaak een salade of een soep gemaakt van groenten. Die soep maak ik trouwens ook vaak van restjes groenten die ik nog in huis heb. Maar terug naar de salade, deze salade met biet, forel en paddenstoeltjes is echt heerlijk geworden. De gepofte bietjes en gemarineerde beukenzwammetjes had ik nog over van een bietjestartaar en de forel van een gnocchi recept.

 

Beukenzwammetjes

 

Maar ik zal jullie hierbij toch maar het recept van die heerlijke paddenstoeltjes geven. De gemarineerde beukenzwammetjes kan je dagen van tevoren bereiden en blijven zeker een paar dagen goed in de koelkast. Eigenlijk krijgen ze meer smaak naarmate je ze langer marineert. Ik heb wat zuur en zoet in de marinade gedaan, zodat dit goed samenging met het aardse van de bietjes in de bietjestartaar.
Die zwammetjes zijn niet alleen heel erg lekker op deze salade, maar ze zijn ook zalig bij een borrelplankje of op een bruschetta.

 

Rode biet*

 

Natuurlijk kan je rode bietjes voorgekookt kopen in de supermarkt of bij jouw groenteboer. Maar als je rode bieten poft (gaart) in de oven in een aluminiumpakketje dan wordt de bietensmaak nog intenser en zoeter. Ook deze gegaarde bietjes blijven – mits goed afgesloten – enkele dagen houdbaar in de koelkast. Als de bietjes gaar zijn, laat je ze afkoelen en dan kan je heel makkelijk de schil eraf wrijven. Hoe je bietjes kunt garen in de oven, lees je hier.

 

Tips:

 

In plaats van gerookte forel kan je ook gerookte makreel of zalm gebruiken.
De bieslook staat nog steeds te groeien en bloeien in mijn kruidentuin, daarom heb ik de bieslook en de bloemetjes verwerkt in deze salade. Je kunt ook lente-ui, dille of peterselie gebruiken.
In plaats van beukenzwammetjes kan je ook champignons gebruiken, snijd deze dan in dunne plakjes voordat je het gaat marineren.

 

 

Recept Salade met biet, forel en paddenstoeltjes: