Thuis lunch ik graag met een salade. Meestal kijk ik wat er in de koelkast ligt en stel ik een salade samen van restjes groente, etc. Ik had nog een restje in de oven gepofte bietjes in de koelkast, een beetje sla, wortel en een paar radijsjes. Met de verse bramen uit eigen tuin is er een heerlijke salade met gebakken geitenkaas, rode biet en bramen ontstaan.
Als ik maar een paar dingen heb om mee te werken, dan gebeurt de magie pas echt. Het gaat om het vinden van die verrassende combinaties die je misschien niet verwacht.
Maar geitenkaas en rode biet is een absolute klassieker!

 

Geitenkaas

 

Ik heb een grote liefde voor geitenkaas. En er gebeurt iets magisch als je het bakt.
Gebakken geitenkaas die knapperig is aan de buitenkant en romig, smeltend kleverig aan de binnenkant. Je moet het gewoon zelf ervaren.
Ik heb geitenkaas schijfjes naturel hiervoor gebruikt. Je kunt de schijfjes eventueel los van elkaar een uurtje van tevoren in de diepvries leggen, om het smelten en uit elkaar vallen tijdens het frituren te voorkomen. Maar als ze goed koud uit de koelkast komen, hoeft dat niet.

 

Zet je een paneerstation klaar voor de geitenkaas. Een schaaltje bloem, eentje een losgeklopt ei en een schaaltje met paneermeel.
Vul een pan met ongeveer 1,5 cm plantaardige olie en zet deze op middelhoog vuur.
Zodra de olie 175 graden bereikt, zijn we klaar om te beginnen met bakken.
Doop elk stukje geitenkaas eerst in bloem, dan in het ei en vervolgens door het paneermeel.
Slechts ongeveer een minuut per kant en we hebben perfect goudbruine en knapperig gebakken geitenkaas.
Zodra je ze uit de olie hebt gehaald, leg je ze op keukenpapier om de overtollige olie te absorberen.

 

Rode bietjes

 

Ik ben dol op in de oven gepofte bietjes, maar je kunt ook kant-en-klare gekookte bietjes kopen voor de salade. De pistachenoten kan je vervangen door walnoten, pecannoten, hazelnoten of amandelen.

Tips:

 

Deze salade is voldoende voor 2 personen als lunch of 1 persoon als maaltijdsalade.

De warme gebakken plakjes geven net wat extra smaak en ‘crunch’ aan de salade. Maar als je geen zin hebt om ze te bakken, dan leg je ze naturel op de salade.

Za’atar is een Midden-Oosters kruidenmengsel, je kunt dit vinden bij grotere supermarkten of een Turkse winkel.

 

 

Recept Salade met gebakken geitenkaas, rode biet en bramen: