Ziet dit er niet feestelijk uit? Echt een salade om als voorgerecht te serveren tijdens een dinertje thuis. Helemaal niet moeilijk te maken, je kunt het meeste van te voren bereiden. Zoals de dressing en de dunne plakjes snijden. Ik heb de plakjes met een mandoline gesneden. Voor deze salade met koolrabi, rammenas en gerookte eendenborst kan je ook een meiknolletje of een ander knolgewas gebruiken. De eendenborst maakt het wel helemaal af, maar plakjes gerookte zalm is natuurlijk ook erg lekker en dat staat ook kleurig op het bord.

 

Rammenas of ook wel als ramenas komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied. Het is een zeer oud gewas. De rammenas is meestal zwart, maar kan ook andere kleuren hebben.
Zwarte rammenas wordt ook wel winterrammenas genoemd omdat deze net voor en in de wintermaanden verkocht wordt. De schil is niet eetbaar en moet altijd geschild worden! Omdat ik een biologische rammenas gebruikt heb, heb ik de schil eraan gelaten en even goed schoon geschrobd. De smaak lijkt op die van radijsjes en is scherp.
Zwarte rammenas eet je vooral rauw. In dunne plakken op je boterham met een plak kaas. Of als bijgerecht bij een warme maaltijd, geraspt in salades in combinatie met bijvoorbeeld appel, biet, of wortel. Je kunt de rammenas ook stoven in olijfolie met wat knoflook, dan doet de smaak iets raapjes denken.

 

Feestelijke salades

 

En nog zo’n feestelijke salade is deze Gravad Lax met bietjes