Salade met raap, bloedsinaasappel en hazelnoten

Het is (nog) de tijd van het jaar voor bloedsinaasappels. Deze prachtige fris zoete sinaasappels kan je zo eten, het sap ervan persen of in deze heerlijke salade met raap, bloedsinaasappel en hazelnoten verwerken. Serveer het als lunch voor twee personen of voorgerecht voor vier personen.

Meiraapjes

Meiraapjes (ook wel meiknol of knolraap) zijn ronde wit/paarse knolletjes. Vroeger één van onze hoofdgroenten, later verguisd tot veevoer. Nu is deze vergeten groente herontdekt.
Het is een kruising tussen kool en koolraap, en hier ook wel bekend als knolletjes.
De meiraapjes smaken lichtzoet en zijn lekker knapperig.
De naam verraadt het al, ze zijn in het voorjaar en de lente te koop. Maar ik vond ze nu bij de groenteboer en heb ze toch maar gekocht om te verwerken in deze salade.
Je kunt van meiraapjes soep van maken, ze roerbakken of verwerken in stamppotje.
Probeer deze Gekruide meiknolletjes eens.

Bloedsinaasappels

Ik had die lekkere bloedsinaasappels gekocht in de hoop dat ze mooi rood zouden zijn. Maar ja, eenmaal aangesneden bleken deze niet rood te zijn. En wat denk je…..ik gebruik de rest van de sinaasappels als marinade voor deze heerlijke kip, en die waren wel hartstikke rood. Nou ja, niets aan te doen.

Er zijn twee soorten bloedsinaasappelen, dit zijn:

  1. De volbloed, hiervan zijn schil en vruchtvlees rood.
  2. De halfbloed, hiervan is alleen het vruchtvlees (deels) rood en is de schil gewoon oranje.

De smaak van de bloedsinaasappels is heel anders dan van de gewone oranje sinaasappels. Het is friszuur en ietsje bitter. Heerlijk in deze frisse salade.

Tips:

  • Als je geen bloedsinaasappels kunt vinden, kan je ze vervangen door gewone sinaasappels of door rode grapefruits.
  • In plaats van meiraapjes kan je een andere groente gebruiken zoals bijvoorbeeld koolrabi, venkel of bietjes.
  • Ben je niet gek op feta, vervang dit door blauwe kaas of geitenkaas.
  • Granaatappelsiroop* vind je in de grotere supermarkten of Turkse winkel. Je kunt hiervoor in de plaats ook een balsamicosiroop nemen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

Recept Salade met raap, bloedsinaasappel en hazelnoten:

Salade met raap, bloedsinaasappel en hazelnoten. Het is het seizoen van de bloedsinaasappels, maak daarom deze lekkere salade ermee.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 kleine meiraapjes
  • 2 bloedsinaasappels
  • 1 zakje gemengde sla
  • 2 el hazelnoten
  • 50 gr feta
  • verse koriander

Dressing

  • 2 tl Dijon mosterd
  • 2 tl walnootolie
  • 2 el olijfolie
  • 1 el granaatappelsiroop*
  • 1 tl rasp van sinaasappel
  • 1 el sap van sinaasappel
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • De dressing: Schud de ingrediënten hiervoor in een jampotje door elkaar totdat er een dikke emulsie ontstaat en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Schil de raapjes en snijd ze in hele dunne plakken (gebruik evt. een mandolinerasp hiervoor).
  • Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van de sinaasappels af.
  • Zet de sinaasappel op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af. Snijd de en sinaasappels dan in dunne plakken.
  • Verdeel de sla over een schaal of bord, giet een deel van de vinaigrette hierover. Schik de plakjes raap en sinaasappel hierop.
  • Verkruimel de feta erboven en garneer met de gehakte hazelnoten en korianderblaadjes. Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating