Deze salade met tarwe, bietjes en feta is een afgeleide van een recept van de Britse TV chef Tom Kerridge. In een van zijn afslankprogramma’s kwam deze Beetroot farro salad voorbij. Deze salade is niet alleen lekker en gezond, maar bevat ook nog eens lekker veel eiwitten. En dat is belangrijk voor mij geworden na mijn gastric sleeve operatie. Alles draait om eiwitten en als je niet teveel vlees wilt eten, moet je de eiwitten toch ergens anders vandaan halen.

 

Eiwitten

 

In mijn blog: Vegetarische eiwit bronnen lees je alles over niet dierlijke eiwitten. Zo bevat bijvoorbeeld de tarwe, feta, sojaboontjes en pompoenpitten lekker veel eiwitten. Maar ook groenten zoals de bietjes leveren ook eiwitten, niet zoveel als vlees natuurlijk maar toch.
Zo zie je maar dat zo’n salade je toch nog voldoende eiwitten geeft zonder dat je vlees hoeft te eten.

 

Tarwe

 

Ik dacht dat ik nog farro in een voorraadkast had staan, maar dat was niet zo. Wel kwam ik nog een pot tarwe tegen. Een prima alternatief voor de farro.
Tarwe is een gezond product, tenzij je er niet tegen kan natuurlijk. Het bevat veel vitaminen en mineralen. In de hele korrel zitten de voedingsstoffen die jou beschermen tegen chronische ontstekingen. De korrels hebben als goede eigenschap dat het eten beter wordt verteerd en de voedingsstoffen goed worden opgenomen.
Daarnaast geeft het eten van de hele korrel een voldaan gevoel, waardoor men minder snel weer honger heeft.
Granen zoals tarwe zouden daarom ook goed zijn tegen obesitas.

Je zult hele tarwekorrels waarschijnlijk niet in jouw supermarkt vinden, maar wel in de Turkse supermarkt of biologische winkels.

 

Bietjes

 

Rode biet is een groente die je het hele jaar door kunt eten. Er bestaan de zomer en de winter bietjes. De zomerbietjes hoef je iets langer te koken dan de winterbietjes. Ik koop de bietjes meestal vers en pof ze dan in de oven. Hierdoor krijgen ze een intensere smaak. Hoe je dat doet, kan je hier lezen.

 

Tips:

 

Als daslook in het seizoen is en je kunt het vinden, gebruik het dan vooral in dit recept. Na het seizoen kan je het vervangen door bieslook of lenteui.
Het recept van de daslook pesto* kan je hier vinden.

 

 

Recept Salade met tarwe, bietjes en feta: