Yacon Recept | Salade met Appel en Knoflook

In de Flevourbox van deze maand zaten onder andere appels, yacons en bosknoflook. Ik combineerde deze ingrediënten in een heerlijk yacon recept. Met dit warme weer is het fijn om salades te eten, of je ze nu voor de lunch, als voorgerecht of als bijgerecht bij de avondmaaltijd serveert. Dus als je yacons en bosknoflook bij jouw groenteboer ziet liggen, maak dan snel deze heerlijke knapperige salade met yacon, appel en bosknoflook.

Wat is yacon

Voor dit yacon recept gebruik ik wortelen die oorspronkelijk uit Peru komen. De Inca’s ontdekten al dat deze wortel, met zijn frisse smaak, een positief effect op hun gezondheid had. Yacon wordt ook wel grondappel of zonnewortel genoemd. Het leuke is dat we de yacon nu in onze eigen polder kunnen telen, namelijk bij biologische-dynamische Tuinderij De Stek in Lelystad. Daar komt trouwens ook die heerlijke bosknoflook vandaan.

De yacon behoort tot de familie van de aardpeer. Het is een knapperige, lichtzoete wortel die je zowel rauw, als gekookt of gebakken kunt eten. Dit superfood groeit in eigen polder! De groente is rijk aan kalium en antioxidanten, bevat weinig calorieën en bevordert de spijsvertering. Rauw smaakt de yacon een beetje naar appel en peer. Als je de yacon rauw gebruikt, schil je deze en snijd je het in dunne plakken. Leg de plakjes in een bak met ijskoud water en citroensap om ze mooi blank te houden. Je vindt de yacons bij een goede groenteboer. Kun je ze echt niet vinden, koop dan meiknol als vervanger.

Yacon Salade met apppel en knoflook

Wat is bosknoflook en hoe gebruik je het in een yacon recept?

Dit is een hele jonge knoflook die in het voorjaar geoogst wordt. Je kunt de steel en het worteltje (de kleine knoflook) in z’n geheel eten. Het lijkt een beetje op bosui, dus mocht je geen bosknoflook kunnen vinden, vervang dit dan door bosui.
Ik heb de bosknoflook ook bij deze ingelegde komkommer gebruikt.

Tips voor de perfecte yacon salade

Je kunt elk soort handappel gebruiken voor deze salade.

In plaats van peterselie kan je ook bieslook, dille of kervel gebruiken.

De Pecorino kaas kan je vervangen door hele oude Hollandse kaas.

Recept salade met yacon, appel en bosknoflook:

Yacon recept met appel en knoflook. Heerlijke vers geoogste yacon verwerkt in een eigen gemaakte yacon salade met appels en knoflook.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 2 kleine yacons
  • 1 appel
  • ½ citroen, geperst
  • 4 takken peterselie
  • 1 bosknoflook
  • 25 gr hazelnoten, gehakt
  • Pecorino kaas
  • 3 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 tl citroenrasp
  • peper en zout

Instructies
 

  • Maak eerst de dressing door de ingrediënten hiervoor te mengen in een jampotje. Breng op smaak met peper en zout.
  • Hak de peterselie fijn en snijd de bosknoflook in dunne ringen. Leg dit even apart.
  • Spoel de appel schoon en snijd het met een mandoline in dunne plakken. Leg het in een kom met ijswater en citroensap.
  • Schil de yacons en snijd ze met de mandoline in dunne plakjes. Leg de plakjes ook in de bak met citroen-ijswater.
  • Giet de appel en yacon af en dep de plakjes droog. Verdeel ze over 2 borden en bestrooi het met de peterselie, bosknoflook en hazelnoten.
  • Schaaf er wat Pecorino kaas boven en lepel de dressing erop.

4 reacties

  1. Héérlijke salade !! Die met Yacon en appel ik had idd geen bosknoflook (fijn de uitleg hierover; had geen idee waar k aan moest dednken) heb toen in plaats daarban een bosuitje gebruikt

  2. Dankjewel Ien, altijd fijn om te vernemen dat een recept van mij in de smaak valt. En prima om de bosknoflook te vervangen door bosui.
    Groetjes, Hanneke

  3. Dankjewel Arie, altijd fijn om te horen dat iets gesmaakt heeft.
    Groeten, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating