In de Flevourbox van deze maand zaten o.a. appels, yacons en bosknoflook en ik heb dit gecombineerd in een salade. Met deze warmte is het wel lekker om salades te eten, of het nu voor de lunch of als voorgerecht of bijgerecht is bij de avondmaaltijd. Dus mocht jij yacons en bosknoflook bij jouw groenteboer zien liggen, maak dan deze heerlijke knapperige salade met yacon, appel en bosknoflook.

 

Yacon

 

Deze wortel komt oorspronkelijk uit Peru en daar waren de Inca’s er al van bewust dat deze wortel met zijn frisse smaak een positief effect had op hun gezondheid. Yacon wordt ook wel grondappel of zonnewortel genoemd. En het leuke is dat yacons nu in onze eigen polder geteeld worden, namelijk bij biologische-dynamische Tuinderij De Stek in Lelystad. Daar komt trouwens ook die heerlijke bosknoflook vandaan.

 

De yacon is familie van de aardpeer. Het is een knapperige lichtzoete wortel, die je zowel rauw, als gekookt of gebakken kunt eten. Een superfood knolletje uit eigen polder!
Deze groente is rijk aan kalium en antioxidanten, bevat weinig calorieën en bevordert de spijsvertering.
Rauw smaakt het een beetje naar appel en peer. Als je de yacon rauw gaat gebruiken, schil deze dan en snijd het dan in dunne plakken. Leg de plakjes in een bak met ijskoud water met citroensap om ze mooi blank te houden.
De yacons vind je bij een goede groenteboer. Kan je ze echt niet vinden, koop dan meiknol hiervoor in de plaats.

 

Bosknoflook

 

Dit is een hele jonge knoflook die in het voorjaar geoogst wordt. Je kunt de steel en het worteltje (de kleine knoflook) in z’n geheel eten. Het lijkt een beetje op bosui, dus mocht je geen bosknoflook kunnen vinden, vervang dit dan door bosui.
Ik heb de bosknoflook ook bij deze Ingelegde komkommer gebruikt.

 

Tips:

 

Je kunt elk soort handappel gebruiken voor deze salade.

In plaats van peterselie kan je ook bieslook, dille of kervel gebruiken.

De Pecorino kaas kan je vervangen door hele oude Hollandse kaas.

 

 

Recept Salade met yacon, appel en bosknoflook: