De asperges zijn in het seizoen en wij genieten ervan zo lang het kan. Ik het nu een heerlijke salade met zalm, asperges en aardappelen met lekker veel verse kruiden gemaakt. Een echte voorjaarssalade die je warm, lauwwarm of koud kunt serveren. Eet het als lunch of als avondmaaltijd, eventueel nog geserveerd met een lekker stuk stokbrood erbij.

 

Zalm

 

Ik heb voor deze salade zalm gebruikt omdat wij hier gek op zijn. Je kunt ook een ander soort vis gebruiken, wat jij maar lekker vindt. De zalm heb ik gepocheerd in visbouillon. Pocheren is een fijne en makkelijke manier om vis te bereiden. De vis behoud zijn pure smaak en je gebruikt geen vetstoffen om de vis te garen. Je kunt de zalm ook bakken als jij dat lekkerder vindt, maar probeer het pocheren eens.

 

Je kunt voor pocheren zalm met of zonder vel gebruiken, dit maakt niets uit. Het voordeel van met vel pocheren is dat als je het vel er heel makkelijk van af trekt, je weet dat de zalm gaar is.
Vis kan je pocheren in water (met ruim zout), visbouillon of een andere bouillon of in een court-bouillon. Dit laatste is water op smaak gebracht met groenten zoals ui, prei, wortel en bleekselderij en kruiden zoals peterselie, laurier, tijm, dille en/of citroen.

 

Je doet de zalmfilets in een kookpan samen met het vocht. De vis moet helemaal ondergedompeld zijn in het vocht. Breng het zachtjes aan de kook (niet koken!), zet het vuur uit en laat de vis garen in het warme vocht. Dit duurt ongeveer tussen de 5 en 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Op deze manier kan vis niet mislukken en het resultaat is een sappig stukje vis.

 

Aardappelen*

 

In mijn blog Aardappelsoorten lees je alles over de verschillende soorten aardappelen en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken. Ik heb voor deze salade een iets kruimige aardappel gebruikt, namelijk de Gourmandine aardappel. Ik vind dit een heerlijke aardappel en deze is goed geschikt voor in een salade.

 

Tips:

 

Je kunt zowel witte als groene asperges gebruiken voor dit gerecht.

Ook lekker hierbij is deze zelf gerookte zalm.

 

 

Recept Salade met zalm, asperges en aardappelen: