Zo tegen de herfst komen de gekleurde wortelen en bietjes weer van boer Martin Topper op de markt. Wat ga ik ervan maken? Het lekkerst vind ik als je de bietjes en wortelen poft in de oven. Hierdoor krijgen deze groenten nog meer smaak. Wortelen en bietjes goed schoongeboend en ingepakt in aluminiumfolie. Gooi ze in de oven en na ongeveer een uur begint je keuken te ruiken naar gepofte bietjes en weet je dat ze gaar zijn. Voor de zekerheid nog even een mes door het aluminiumfolie prikken om te kijken of ze echt zacht zijn en dan kan je ze eruit halen. Even laten afkoelen en dan kan je de schil van de bietjes er heel makkelijk afvegen. Als je de wortelen goed schoongeboend hebt, hoef je deze niet meer te schillen. Ik had toevallig nog deze kleuren bietjes en wortelen liggen. Omdat de chioggia biet heel groot was, heb ik deze doormidden gesneden en de helft rauw gelaten, vanwege zijn mooie kleurtjes. Je kunt natuurlijk allerlei kleuren gebruiken, of gewoon rode bietjes en oranje wortelen nemen. Het is dus een salade van gepofte gekleurde biet en wortel geworden. Van zo’n kleurige salade wordt je toch blij op een sombere dag.
Als je er een maaltijdsalade van wil maken, doe er dan wat blokjes feta of geitenkaas bij.
Nog meer bietjes
Deze Rode bietensoep met gember en kokosmelk heeft ook zo’n prachtige kleur waar je vrolijk van wordt.
Ingrediënten
- 1 gele biet
- 1 witte biet
- 1 chioggia biet
- 1 paarse wortel
- 1 gele wortel
- 1 (bloed)sinaasappel
- 2 el granaatappelpitjes
- 1 bosje koriander
- 2 el sinaasappelsap
- 4 el olijfolie
- 1 el granaatappelmelasse
- 1/2 tl oranjebloesemwater
- 1/2 tl komijnpoeder
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Boen de bietjes en wortelen goed schoon en verpak ze apart in aluminiumfolie.
- Leg de groenten in de hete oven en laat ongeveer een uur poffen. Check dan of de groenten gaar zijn door erin te prikken.
- Haal de groenten dan uit de oven en laat ze afkoelen. Daarna verwijder je de schil van de bietjes. Snijd de groenten in parten of plakjes. Rasp of snijd de rauwe chioggia in dunne plakken.
- Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappels af. Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af. Snijd de sinaasappels in dunne plakken
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen in een jampotje.
- Hak de korianderblaadjes grof.
- Verdeel bietjes, wortelen en bloedsinaasappels over de borden. Bestrooi met de granaatappelpitjes en koriander en giet de dressing erover. Serveer direct.