Scarmo wat met wat, zal je denken? Scamorza is een typisch Italiaans kaasje gemaakt van koemelk, wat na de bereiding opgehangen wordt om te drogen waardoor deze peervorm ontstaat. Het is een veelzijdig kaasje. Je kunt hem zo opeten, maar je kunt hem ook verwarmen of bakken waardoor hij lekker smelt. Rasp hem over een pizza of gebruik het door de pasta. Het is een iets elastische en draderige kaas, wat steviger dan mozzarella en minder rubberachtig dan de halloumi kaas. Ik het voor dit gerecht de gerookte versie van het kaasje gebruikt, deze heeft een heerlijke rooksmaak en ik heb hem even gebakken in de oven. Het is een Scamorza affumicata uit de oven met Mostarda geworden.

De Mostarda had ik van mijn vriendin gekregen, die had ze meegenomen van haar vakantie in Italië. Het potje stond al een tijdje op mijn aanrecht en mijn vriendin was natuurlijk heel erg benieuwd wat ik ermee ging doen.
Mostarda die bieta rossa e pere cotogne staat er op het potje, maar ja wat doe je ermee. Ik had mostarda al gegoogled en las dat het als bijgerecht bij bollito misto (een gekookt vleesgerecht) wordt geserveerd. Mostarda is een soort Italiaanse chutney, het wordt bereidt met vruchten in een zoete siroop met een mosterdextract. In dit potje zou ook rode biet moeten zitten, maar ik heb alleen maar peer gevonden. Het is een lekker zoet mengsel met stukjes peer erin. De mosterd proefde ik niet.

Aangezien ik nog een Scamorza affumicata van de Buffalo Farm Twente in de koelkast had liggen, heb ik deze combinatie geprobeerd als lunch. Ik moet zeggen dat het een heel lekker gerecht geworden is. Het rokerige en zoute van de kaas in combinatie met het zoete van de peer en het frisse pittige van de Oostindische kers, was een match made in heaven. Lekker als voorgerecht of als lunch. Als je geen Oostindische kers in de tuin hebt staan, kan je dit natuurlijk vervangen door groene slablaadjes zoals rucola, spinazie of waterkers.