De Italiaanse kaas Scamorza is hier niet zo bkend als Parmezaan of mozzarella en dat is jammer want het is een veelzijdig kaasje.
Deze peervormige kaas is bereid van volle koemelk en is vooral geschikt om mee te bakken.
Scamorza betekent ‘onthoofd’, dit slaat op de vorm van het kaasje: het bolvormige kaasje hangt aan een touw om zo te drogen en/of te roken. Hierdoor ontstaat peervorm; een romp en hoofd.
Scamorza is minder vochtig dan de mozzarella en kan geraspt gebruikt worden over pizza’s en pasta’s. Het lijkt een beetje op halloumi, maar is niet zo rubberig als deze kaas.
Ook lekker op een tosti of in een risotto.
Ik heb de gerookte variant gebruikt voor deze heerlijke en eenvoudige salade die je als lunch of vegetarisch voorgerecht kunt serveren.

Je kunt van deze kaas en compote ook een heerlijke tosti maken (zie foto in de gallery).
Het recept voor de Cranberry kersencompote vind je hier.