Ik had eetrijpe mango’s gekocht omdat manlief er zo gek op is. Maar na een paar dagen lagen ze nog in de fruitmand. Hoog tijd om er iets mee te doen. Omdat ik nog nooit jam van mango’s gemaakt had, dacht ik laat ik dat eens proberen. Nou die jam is heerlijk geworden hoor en gelijk maar iets lekkers erbij gemaakt. Dus op zondagmorgen hebben wij onszelf verwend met deze heerlijke scones met mangojam.
Scones
Deze Engelse zoete broodjes worden meestal geserveerd bij een high tea. Ik heb ze voor het eerst gegeten bij een high tea in Engeland en was toen gelijk verkocht. Vooral ook door die dikke lekkere clotted cream en zelfgemaakte jam erop. Die dikke room lijkt een beetje op mascarpone en heeft een vetpercentage van maar liefst 55%! Dat kan je gelijk op je heupen plakken, maar heel af en toe moet het kunnen, toch?
Ik heb er nu verse roomkaas bij geserveerd, net zo lekker.
Voor het deeg heb ik karnemelk en een ei gebruikt. De meningen zijn erover verdeeld of je nu wel of niet een ei door het deeg moet mengen. Het kan allebei.
Ik heb deze keer het deeg de avond ervoor alvast gemaakt en in plasticfolie ingepakt in de koelkast bewaard. Dat lukte prima, dus als je denkt dat je ’s morgens geen tijd of zin hebt om het deeg te maken, kan je het ook alvast de avond ervoor doen.
Nu had ik mooi ronde stekers speciaal voor de scones gekocht, maar die kon ik natuurlijk weer niet vinden. Daarom nu voor het gemak een grote ronde scone gebakken.
En de meningen zijn er ook over verdeeld of je nu eerst de jam op de scones moet smeren of eerst de clotted cream. Ik denk dat als je een iets dunne jam hebt, je deze het beste gelijk op de scones kunt smeren en hierop de clotted cream kunt lepelen. Wat denk jij?
Jam
Voor het maken van jam gebruik ik altijd de Van Gilse geleisuiker speciaal. Hiermee maak je heel snel een lekkere jam en hoef je heel veel minder suiker te gebruiken dan de ‘gewone’ geleisuiker.
Ik heb twee grote mango’s gebruikt, dit was 350 gram blokjes vruchtvlees. Hiervoor heb ik 125 gram geleisuiker speciaal gebruikt. Op de verpakking kan je lezen wat de verhoudingen moeten zijn.
Tips:
Kneed het deeg vooral niet te lang voor een goed resultaat scones.
In plaats van de roomboter in kleine blokjes te snijden, kan je de koude boter ook raspen met een grove rasp.
Als je geen zin hebt om jam te maken, dan neem je gewoon een potje jam uit de winkel.
Deze Karnemelk cranberry scones zijn ook erg lekker.
Recept Scones met mangojam:
Ingrediënten
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 2½ tl bakpoeder
- snuf zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 25 gr rietsuiker
- 55 gr roomboter
- 1 ei (M)
- 75 ml karnemelk +extra
- 100 gr verse roomkaas
- 1 pot mangojam
- 350 gr rijpe mangovruchtvlees
- 1 limoen, rasp en sap
- 125 gr geleisuiker speciaal
Instructies
- Maak eerst de mangojam: Snijd het vruchtvlees van de mango’s in kleine blokjes. Doe dit samen met limoenrasp en -sap en geleisuiker in een kookpan.
- Breng het aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken. Lepel de hete jam dan in de jampotjes, sluit deze meteen en zet ze 5 minuten omgekeerd op het aanrecht.
- Verwarm de oven voor op 225˚C. Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
- Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom en snijd met twee messen de boter hierdoor.
- Wrijf dan de boter door het bakmeel, maar zorg ervoor dat het niet teveel gemengd wordt (het mag kruimelig zijn).
- Roer nu de suiker erdoor en maak een kuiltje. Meng het ei met de karnemelk, giet dit in het kuiltje bloem en kneed het voorzichtig tot een deeg (niet te veel kneden!)
- Leg het deeg nu op de bakplaat met bakpapier en vorm er een rond 'broodje' van die ongeveer 2 cm hoog is. Snijd het deeg in zes punten, schuif ze iets uit elkaar en bestrijk ze met een beetje karnemelk.
- Zet het bakblik in de oven en bak de scones ongeveer 15-17 minuten gaar en goudbruin.