Screwdriver (schroevendraaier) is een cocktail bestaande uit wodka en versgeperste sinaasappelsap, ook wel genoemd wodka jus on the rocks. Toen ik begon met drinken, was dit het drankje wat veel gedronken werd. Deze mix heb ik nu gemaakt met versgeperste bloedsinaasappels. Het is een heerlijke Screwdriver van bloedsinaasappelsap geworden.

 

Mixdrankjes

 

Een Screwdriver is een zogenaamde mixdrank oftewel longdrinkcocktail en geen cocktail. Een mixdrankje bestaat uit slechts twee ingrediënten en dat is een alcoholhoudende drank en een frisdrank of een vruchtensap. Je kunt ze tegenwoordig kant-en-klaar in blikjes kopen, maar zelfgemaakt is toch het lekkerst. De Screwdriver was vooral in de jaren tachtig erg populair, nu wordt het weinig meer gedronken.

De cocktail is waarschijnlijk in de jaren veertig ontstaan toen Amerikaanse expats in de olie-industrie werkten in het Midden-Oosten. Daar mocht natuurlijk geen alcohol gedronken worden, maar werd toch stiekem de wodka door het sinaasappelsap geroerd (met een schroevendraaier). Zo is de naam ontstaan.

 

Bloedsinaasappelsap

 

Tegenwoordig kan je ook (verse) bloedsinaasappelsap kopen in de supermarkt. Maar zelf geperst vind ik altijd nog het lekkerst. De originele screwdriver werd ook altijd met versgeperst sinaasappelsap geserveerd.

Nu is het met bloedsinaasappels uit de supermarkt een beetje een Russische roulette, de ene keer zijn ze alleen maar oranje en de andere keer zijn ze mooi donkerrood vanbinnen. Ik had nu geluk dat ik mooie rode te pakken had, maar die kwamen bij mijn groenteboer vandaan. Die kon mij precies vertellen welk soort het was en dat ze mooi rood zouden zijn.

De smaak van bloedsinaasappels is heel anders dan van een gewone sinaasappel. Veel minder zoet, een beetje bitter zelfs en lekker veel smaak.

Ze zijn nu in het seizoen, dus koop ze snel want het seizoen duurt niet zo lang.

 

Tips:

 

In plaats van ijsblokjes in deze mix, heb ik plakjes bloedsinaasappel van tevoren ingevroren. Die kunnen dan als ‘ijsblokjes’ fungeren.

Bloedsinaasappelsap met prosecco is een heerlijke fris aperitief.

Zin in nog meer cocktail recepten met bloedsinaasappel? Deze Bloedsinaasappel gin cocktail, Bloedsinaasappel Moscow Mule en Mojito van bloedsinaasappels zijn ook erg lekker.

 

 

Recept Screwdriver van bloedsinaasappelsap: