En weer zo’n heerlijk gerecht gemaakt van overgebleven gebraden kalkoen van de feestdagen. Deze Shepherd’s Pie van kalkoen is een perfecte manier om restjes vlees, groenten en aardappel in te verwerken. Niet moeilijk om te maken en heerlijk om van te genieten om een koude dag na de feestdagen. Kliekjes zijn nog nooit zo lekker geweest!

 

Shepherd’s Pie

 

Een klassiek gerecht uit de Britse keuken. Oorspronkelijk werd het met restjes runder- of lamsvlees of gehakt en aardappel gemaakt. Ik heb er mijn twist aan gegeven door de restjes van de Kerst erin te verwerken.
De Shepherd’s Pie maak je eigenlijk met lams- of schapenvlees of gehakt en plakjes aardappel erop. Het vlees is meestal overgebleven gebraden vlees van de zondag.

 

En dan heb je ook nog de Cottage Pie, welke wordt gemaakt van kalfs- of rundvlees en afgetopt met aardappelpuree.
Het bereiden van deze gerechten neemt aardig wat tijd in beslag, maar is sneller klaar als je de restjes van de feestdagen erin verwerkt.

 

No-waste

 

Met de feestdagen kook je vaak te veel, je wilt natuurlijk niet dat je eten te kort komt. Omdat ik helemaal niet ervan hou om eten weg te gooien, gebruik ik de restjes graag om te verwerken in andere gerechten. Zo kan je gebraden kalkoen in heel veel andere gerechten verwerken. Maar dat kan ook gebraden kip of vlees zijn natuurlijk.
Daarnaast kan het zijn dat je restjes groenten hebt overgehouden, kalkoenjus een gekookte aardappelen, aardappelpuree of een andere groentepuree. Dit kan je allemaal gebruiken om er een lekkere ovenschotel van te maken. Een ideale manier om kliekjes om te toveren in iets lekkers.

 

In mijn blog: Heerlijke recepten met kalkoenrestjes vind je nog veel meer gerechten die gemaakt zijn van gebraden kalkoen.

 

Verder kan je nog erin verwerken: bleekselderijstengels, paprika, ui, zoete aardappel, pompoen, knolselderij, koolraap, pastinaak, courgette, etc.
In plaats van cheddar kaas kan je ook oude geraspte kaas gebruiken.
Je kunt deze schotel ook aftoppen met een lekkere groentepuree zoals pastinaakpuree, pompoenpuree, zoete aardappelpuree of knolselderijpuree in plaats van een aardappelpuree.

 

Tips:

 

Mocht je geen kalkoenjus of saus overgehouden hebben, gebruik dan een (kippen)bouillon hiervoor in de plaats.

Ik heb een ovenschaal van 22 x 30 cm gebruikt voor dit gerecht.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Shepherd’s Pie van kalkoen: