Het bekende zandkoekje uit de UK is lekker zacht en flaky, dit wil je proberen! Meestal worden ze verkocht in langwerpige koekjes, maar ook wel als ronde koekjes. Ik heb een hele grote koek gebakken en die in punten gesneden. En ik kan je verklappen dat die erg snel op waren! Ga jij ook deze shortbread zelf maken?

 

Shortbread

 

Deze Britse klassieker heeft een kruimelige structuur, daarom heten ze shortbread (short is de oude betekenis van kruimelig). Het zandkoekjes wordt traditioneel gemaakt van een deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem. Ik heb dit niet gedaan, maar wil het de volgende keer wel proberen op die manier.
De kruimelige structuur ontstaat door het vetgehalte van de roomboter. Shortbread wordt op een niet te hoge temperatuur gebakken om ze niet (te) bruin te laten worden. Ze moeten dus licht goudbruin uit de oven komen.

Shortbread zelf maken

De koek kan in drie vormen gebakken worden, namelijk de ronde koekjes (shortbread rounds), de langwerpige koekjes (shortbread fingers) en de grote koek die in punten (petticoat tails) gesneden wordt. Ik heb die laatste dus gemaakt.

 

Ingrediënten

 

Het voordeel van deze koek is dat je maar een paar ingrediënten nodig hebt. En het is super makkelijk te maken. Gebruik trouwens wel roomboter voor het lekkerste resultaat. Ik heb gezouten boter gebruikt, dit is een lekkere twist op het zoete van het koekje, maar je kunt ook ongezouten boter gebruiken.
En als extra smaak heb ik citroenrasp erdoor gedaan.
Je kunt de koek allerlei andere smaken meegeven, zoals chocolade, koffie, vanille, gember, karamel of sinaasappelrasp. Ik denk dat ik die allemaal nog ga proberen.

 

En dan bestaat er nog de populaire Millionaire’s shortbread, dit is de shortbread koek met een laag karamel en een laag chocolade erop. Het is echt een goddelijke combinatie! Die wil ik ook nog eens proberen (pff dat wordt dus nog heel veel bakken).
Deze heerlijke Oreo gezouten karamel en ganache taartje lijkt er een beetje op. Je krijgt die wel met een waarschuwing vooraf: vooral niet maken…..dit is verslavend lekker!

 

Zout in karamel of chocolade is het helemaal. Het geeft een nieuwe smaakdimensie en haalt het hele zoete van de karamel of chocolade af. Probeer deze combinatie eens, lekkere bodem van Oreo koekjes, karamel met zoute pinda vulling en daarboven een heerlijke donkere chocolade ganache. Met natuurlijk nog wat zoutkorrels erop. Jammie.
Om het makkelijk te maken heb ik één pak Oreo koekjes, één zak zachte fudge caramel en één pure chocoladereep van 200 gram gebruikt.

 

Tip:

 

De shortbread kan je enkele dagen bewaren in een koekjestrommel. Maar bij ons hebben ze die koekjestrommel niet gehaald (haha).

 

 

Recept Shortbread zelf maken: