Ik had nog aardig wat peterselie in de koelkast liggen, tijd om het te gebruiken voordat het slap wordt. Je kunt van de peterselie een lekkere pesto, maar ook heel simpel zelf kruidenboter maken. Ik kan je beloven dat dit zoveel lekkerder is dan de kuipjes uit de supermarkt. Eenmaal zelf gemaakt, wil je nooit meer iets anders.

 

Kruidenboter

 

Ik heb al heel veel soorten kruidenboters op de site staan. Allemaal gemaakt van kruiden die waarschijnlijk ook opgemaakt moesten worden. Maar ik kwam tot de ontdekking dat ik geen ‘gewone’ kruidenboter recept met jullie gedeeld had, dus bij deze.
Ik heb het heel snel en simpel gemaakt in mijn foodprocessor. Die doet het betere hakwerk voor je en mengen doet hij ook goed.
Maar als jij geen keukenmachine hebt, zal je toch eerst zelf de kruiden moeten fijnhakken, dat is even een klusje. Gebruik alsjeblieft wel verse kruiden en geen gedroogde.

 

Roomboter

 

Ik gebruik een lekkere roomboter om zelf kruidenboter te maken. Maar als jij een vegan variant wilt maken, neem dan een plantaardige boter of margarine. Deze boter is dan ook geschikt voor iemand met een lactose-intolerantie.
Je kunt gezouten boter nemen, maar je kan ook gewoon zout toevoegen aan de boter.
De boter moet wel lekker zacht zijn, haal hem dus op tijd uit de koelkast!
Ook lekker is om de boter van tevoren op te kloppen, dan krijg je een hele luchtige en smeuïge kruidenboter. Maar dit hoeft niet.

 

Nog meer boters

 

Nou ik heb dus nog veel meer heerlijke kruidenboterrecepten voor jullie:

Kervel daslookboter
Rozemarijnboter
Zwarte knoflookboter
Dragonboter met mosterd
Dilleboter met knoflook, citroen en mierikswortel
Misoboter
Rode wijn tijmboter
Chipotle kerrieboter met gedroogde abrikozen
Koriander chipotleboter
Oost-Indische kersboter

 

Variatie:

 

Met deze standaard kruidenboter kan je nog alle kanten op. Varieer met bijvoorbeeld door er mosterd, citroen, paprikapoeder, ansjovis, uitgebakken spekjes, chilivlokken, zongedroogde tomaatjes, andere kruiden zoals bieslook, basilicum, tijm, rozemarijn, koriander, dragon of dille te mengen. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Waarbij:

 

Kruidenboter is heerlijk op vers afgebakken stokbrood, ciabatta, op een gegrilde steak, vis of groenten en onmisbaar bij de barbecue.

Simpel zelf kruidenboter maken

 

Tips:

 

Goed verpak is de kruidenboter zeker twee weken houdbaar in de koelkast. In de diepvries blijft de kruidenboter wel maanden houdbaar.
In plaats van een rol te maken van de kruidenboter, kan je deze ook in een schaaltje serveren.

 

Simpel zelf kruidenboter maken: