Heb je nog wat zelfgemaakte cranberrycompote over van de feestdagen, maak er deze heerlijke simpele en luchtige cranberrymousse van. Of maak er speciaal een compote voor om deze feestelijke mousse te kunnen maken.

 

Cranberries

 

Cranberry oftewel veenbes is een rode zure bes welke vooral op Terschelling in Vlieland groeit. Deze bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De bessen zijn ooit eens op Terschelling aangespoeld in een vat (waarschijnlijk van een Amerikaans schip). Het vat werd na het openen achtergelaten in de duinen waar de bessen zich hebben uitgezaaid.
Deze eetbare vrucht is rijk aan vitamine C en werden daarom gekweekt.
Ook zijn de bessen heel erg goed om een blaasontsteking te voorkomen of te verhelpen.
Wij gebruiken de cranberries eigenlijk alleen maar met de feestdagen, waarvan er dan heerlijke compotes, sauzen of zoete gerechten van gemaakt wordt.

 

Mousse of bavarois

 

Een mousse is een luchtig nagerecht gemaakt van fruit of chocolade gemengd met opgeklopte slagroom en voor extra luchtigheid opgeklopte eiwit. Een mousse kan je gelijk eten en moet je eigenlijk dezelfde dag nog consumeren.

 

Een bavarois is een iets steviger luchtig nagerecht gemaakt op melk- of fruitbasis. Dit wordt dan gemengd met opgeklopte slagroom en/of eiwitten en gebonden met gelatine. Deze is meestal gladder dan de luchtige mousse.
Je kunt beide serveren als nagerecht of taartvulling, waarbij de bavarois langer stevig en goed zal blijven. De bavarois heeft alleen wel tijd nodig om op te stijven.
Het verschil is dus de binding en ook het mondgevoel.

 

Je zou ook een cranberrybavarois kunnen maken, gemaakt van cranberrycompote, slagroom, eiwit en gelatine. Dit zou je bijvoorbeeld in een vormpje kunnen gieten en daarna storten op een bord.

 

Je kunt gelatine niet gebruiken voor een kiwi, ananas of mangobavarois. De enzymen in dit fruit zorgen ervoor dat de gelatine niet werkt.
Dit was even een lesje mousse of bavarois maken.

 

Tips:

 

Het recept voor de cranberrycompote* vind je hier.
Je hebt 6 volle eetlepels van de cranberry compote nodig.
Houd eventueel nog een beetje compote achter om op de mousse te serveren.

 

 

Recept Simpele en luchtige cranberrymousse: