Overgewaaid uit Amerika, zijn we nu ook allemaal smash burgers aan het bakken. Ik heb nu ook smash burgers met uien gemaakt met producten uit onze eigen polder. Het vlees en de uien komen namelijk van lokale boeren, het zijn dus polder smash burgers geworden.
Ongelooflijk lekker en zo gemakkelijk te maken. Dit is een van mijn favoriete hamburger recepten kan ik jullie verklappen. Als je een grillplaat hebt, kan je die ervoor gebruiken.
Neem anders een grote gietijzeren pan. Het is gemakkelijk en zo lekker dat je uiteindelijk meer dan één burger eet!

 

Wat is een smash burger?

 

Een smash burger met uien is zoals de naam al zegt een geplette hamburger. Je snijdt de uien in hele dunne ringen en vormt ballen van het gehakt. Je bakt de uien in gelijke delen even aan in de bakpan en dan leg je de ballen gehakt op elk portie ui. Dan plet je het gehakt met een grote spatel of burgerpers.
Afhankelijk van de dikte van het vlees en de breedte van je spatel moet je dit misschien een paar keer doen om de burgers gelijkmatig te krijgen. Als je ze heel dun wilt hebben, gebruik dan een metalen pers.
Het voordeel hiervan is dat je het gehakt niet hoeft te vormen in hamburgers. Door het pletten van het gehakt zijn ze burgers ook sneller gaar. Ik heb ze niet te plat gedrukt, want ik hoef geen doorgebakken burgers. Maar als jij daar wel van houdt, dan druk je ze lekker plat.

 

Uien

 

Om perfecte uien te krijgen voor deze hamburgers is om ze dun te snijden. Je kunt dit bereiken met een scherp mes of een mandoline. Begin door de uiteinden van de ui af te snijden en vervolgens de uien in de lengte doormidden te snijden. Verwijder de schil en snijd flinterdun. Doe de gesneden uien in een bakje en bestrooi met 1 theelepel zout. Roer of gebruik je handen om de uien met het zout te mengen. Dek de kom af en plaats deze gedurende 1 uur in de koelkast.
Door de uien te zouten komt het overtollig vocht vrij, waardoor ze mooi karamelliseren tijdens het bakken. Giet het uienwater af en knijp de uien met je handen uit om het extra achtergebleven vocht te verwijderen.

 

Variaties

 

Het mooie van smash burgers is dat ze aanpasbaar zijn aan jouw smaak. Je kunt ze eenvoudig maken of verschillende soorten vlees gebruiken, zoals gemalen varkens-, kalkoen-, lams- of hertenvlees.
Experimenteer met verschillende toppings, sauzen en kazen om jouw favoriete combinatie te vinden.
Smashburger in Philly stijl: bak paprikareepjes en uien samen, leg er dan een burger op, pers het plat en serveer met gesmolten provolone kaas
Pulled pork smash: beleg de burger met een lepel van je favoriete BBQ-saus en een flinke schep opgewarmde pulled pork. Zo makkelijk en superlekker!
Jalapeño smash: top deze uienburgers af met gegrilde en in plakjes gesneden jalapeño peper, een klodder zure room en gesmolten kaas naar keuze!

Extra’s toppings zoals gekookte spekreepjes, gesneden jalapeño, tomaten, augurken, mosterd, enz. zijn optioneel.

Extra nodig: een grote metalen spatel of smash burgerpers

 

 

Recept Een smash burger met uien: