Sodabrood met chocola en aardbeienjam

Sodabrood is zo makkelijk en snel te maken en je kunt er ook een zoete variant zoals dit Sodabrood met chocola en aardbeienjam. Dit brood hoef je niet te kneden en niet te laten rijzen. Ja maakt het deeg en schuift het in de oven, dit wil je proberen!

 

Sodabrood

 

Sodabrood wordt gemaakt van bakbloem, volkorenmeel of een combinatie hiervan. Het brood hoeft niet gekneed te worden, noch te gisten en is snel te maken. Het heeft alleen bakpoeder en iets zuurs in de vorm van karnemelk of yoghurt nodig. Het zure melkproduct zorgt samen met de bakpoeder (baksoda) dat het brood gaat rijzen. Het heeft een iets kruimelige structuur.

 

Iers sodabrood werd traditioneel op een bakplaat gebakken. Bruin sodabrood geserveerd met gerookte zalm is een echte lekkernij. Tegenwoordig vind je in de bakkerijen speciaal sodabrood gemaakt van bijvoorbeeld Guinness bier, met kruiden of zoete varianten met walnoten en stroop. Sodabrood met rozijnen wordt ook wel “Spotted Dick” genoemd.
Het sodabrood kan in verschillende vormen gemaakt worden, met volkoren, tarwe of wit bloem.

 

Dit sodabrood is dus een zoet sodabrood gevuld met chocolade drops en aardbeienjam. Ik heb aardbeienjam van Bonne Maman gebruikt hiervoor. Het is de lekkere meer fruit minder suiker jam. Dit kan je in het deeg verwerken en daarna nog lekker op het brood smeren. Een heerlijk brood om te maken op een zondagmorgen en gezellig met z’n allen genieten van dit ontbijt. Je kunt er een rond of vierkant brood van maken, wat jij maar wilt.
Het deeg lijkt vrij droog en dik, maar als je de jam toevoegt dan krijg je een mooi deegje. Deze jam is namelijk wat dunner dan de ‘gewone’ jam. Maar als het deeg nog te droog lijkt, kan je altijd wat eetlepels water toevoegen.

 

Hier kan je trouwens mijn basisrecept vinden van het Iers sodabrood.

 

 

Recept Sodabrood met chocola en aardbeienjam:

Sodabrood met chocola en aardbeienjam. Een zoete variant op sodabrood. Heel makkelijk en snel te maken en super lekker. Dit wil je proberen!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Engels
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 240 gr bakmeel
  • 100 gr volkoren bakmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 25 gr rietsuiker
  • Snufje zout
  • 300 ml yoghurt
  • 7 el aardbeienjam minder suiker
  • 100 gr chocodrops

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190°C en leg een vel bakpapier op een bakblik.
  • Meng de 2 soorten bakmeel, bakpoeder, suiker en zout in een grote kom met elkaar.
  • Voeg dan de yoghurt toe en roer dit met een spatel door het meel.
  • Meng als laatste de jam en de chocodrops erdoor. Je hebt nu een stevig deeg, lijkt het te dik of te droog doe er een paar eetlepels water bij.
  • Vorm een bal van het deeg en leg dit op het bakpapier op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en bak het sodabrood in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Check of het brood gaar is met een satirieker, haal het uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Lekker met een lik roomboter en nog wat jam erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating