Spaanse Eieren met Chorizo in Tomatensaus

Het gerecht Pisto oftewel Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus lijkt een beetje op Shakshuka, maar dan op z’n Spaans. Eieren pocheren in een groente/tomatensaus wordt overal in de wereld gegeten. En elk land kent zijn eigen variant hierop. Vaak wordt het als ontbijt geserveerd, maar het is natuurlijk ook lekker als lunch of avondeten. Vooral in Noord-Afrikaanse en Arabische landen staat dit gerecht vaak op tafel. In Turkije heet eet Menemen en in Mexico huevos rancheros. Maar het principe is hetzelfde, eieren gepocheerd in een tomatensaus.

Pisto

Pisto is de Spaanse versie van de Franse ratatouille en de Italiaanse caponata. Het is in blokjes gesneden groenten zoals tomaten, paprika, courgette en aubergine wat gebakken wordt in een grote pan samen met specerijen en verse kruiden. Hierop wordt een spiegelei geserveerd, of de eieren worden in kuiltjes in het gerecht gepocheerd zoals bij de shakshuka.

Dit gerecht is makkelijk en vrij snel te bereiden, ideaal voor een doordeweekse dag. En het is een eenpansgerecht, dus je hebt weinig afwas. Meestal heeft iedereen wel eieren en een blikje tomaten in de keuken staan. Geef er je eigen draai aan door verse kruiden, specerijen, groenten en/of vlees eraan toe te voegen. Zo maak je er een volwaardig maaltje van en als je er brood bij serveert vult het ook nog eens.
Ik heb er gefrituurde salieblaadjes opgedaan omdat ik geen peterselie in huis had. Maar gehakte peterselie erover is ook erg lekker.

Verder wordt er nog andere kleuren paprika’s, courgettes, rode peper en specerijen zoals komijn aan toegevoegd.

Andere varianten van dit gerecht.

Omdat het zo’n makkelijk gerecht is, staat het hier regelmatig op het menu. Ik heb een paar andere varianten voor jullie, namelijk:

  1. Turkse Menemen met sucuk
  2. Mexicaanse Huevos Rancheros met bavette
  3. of Arabische Shakshuka

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus:

Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus. Wil je een makkelijk gerecht in een pan bereiden op een doordeweekse dag? Maak dan deze heerlijke Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus eens.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Makkelijke maaltijd
Keuken Spaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • 1 kleine aubergine, in blokjes
  • 1 paprika, in kleine blokjes
  • 75 gr gerookte hamblokjes
  • 125 gr chorizo, in kleine blokjes
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 5 takjes tijm, blaadjes ervan
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 eieren
  • peterselie

Knoflookbrood

  • 4-8 sneetjes brood
  • olijfolie
  • knoflookteentje

Instructies
 

  • Fruit de ui en knoflook aan in een bakpan met een scheutje olijfolie. Voeg dan de aubergine- en paprikablokjes toe en bak dit mee tot ze zacht geworden zijn.
  • Voeg de ham-, chorizoblokjes, paprikapoeder en tijmblaadjes toe en bak dit even mee. Giet dan de tomatenblokjes erbij en laat ongeveer 5-7 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt.
  • Maak kuiltjes in de saus en breek een ei in elk kuiltje.
  • Bak ongeveer 6-9 minuten met de deksel op de pan tot de eieren gaar zijn.
  • Rooster ondertussen de boterhammen voorzien van een beetje olijfolie onder de grill. Haal ze uit de oven en bestrijk ze met het knoflookteentje.
  • Serveer de pan op tafel met het brood erbij.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating