Het gerecht Pisto oftewel Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus lijkt een beetje op Shakshuka, maar dan op z’n Spaans. Eieren pocheren in een groente/tomatensaus wordt overal in de wereld gegeten. En elk land kent zijn eigen variant hierop. Vaak wordt het als ontbijt geserveerd, maar het is natuurlijk ook lekker als lunch of avondeten. Vooral in Noord-Afrikaanse en Arabische landen staat dit gerecht vaak op tafel. In Turkije heet eet Menemen en in Mexico huevos rancheros. Maar het principe is hetzelfde, eieren gepocheerd in een tomatensaus.

 

Pisto

 

Pisto is de Spaanse versie van de Franse ratatouille en de Italiaanse caponata. Het is in blokjes gesneden groenten zoals tomaten, paprika, courgette en aubergine wat gebakken wordt in een grote pan samen met specerijen en verse kruiden. Hierop wordt een spiegelei geserveerd, of de eieren worden in kuiltjes in het gerecht gepocheerd zoals bij de shakshuka.

 

Dit gerecht is makkelijk en vrij snel te bereiden, ideaal voor een doordeweekse dag. En het is een eenpansgerecht, dus je hebt weinig afwas. Meestal heeft iedereen wel eieren en een blikje tomaten in de keuken staan. Geef er je eigen draai aan door verse kruiden, specerijen, groenten en/of vlees eraan toe te voegen. Zo maak je er een volwaardig maaltje van en als je er brood bij serveert vult het ook nog eens.
Ik heb er gefrituurde salieblaadjes opgedaan omdat ik geen peterselie in huis had. Maar gehakte peterselie erover is ook erg lekker.

 

Verder wordt er nog andere kleuren paprika’s, courgettes, rode peper en specerijen zoals komijn aan toegevoegd.

 

Andere varianten van dit gerecht.

 

Omdat het zo’n makkelijk gerecht is, staat het hier regelmatig op het menu. Ik heb een paar andere varianten voor jullie, namelijk:

Turkse Menemen met sucuk
Mexicaanse Huevos Rancheros met bavette
of Arabische Shakshuka

 

 

Recept Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus: