Deze Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus lijken een beetje op Shakshuka, maar dan op z’n Spaans. Eieren pocheren in een groente/tomatensaus wordt overal in de wereld gegeten. En elk land kent zijn eigen variant hierop. Vaak wordt het als ontbijt geserveerd, maar het is natuurlijk ook lekker als lunch of avondeten. Vooral in Noord-Afrikaanse en Arabische landen staat dit gerecht vaak op tafel. In Turkije heet eet Menemen en in Mexico Huevos Rancheros. Maar het principe is hetzelfde, eieren gepocheerd in een tomatensaus.

 

Het gerecht is makkelijk en vrij snel te bereiden, ideaal voor een doordeweekse dag. En het is een eenpansgerecht, dus je hebt weinig afwas. Meestal heeft iedereen wel eieren en een blikje tomaten in de keuken staan. Geef er je eigen draai aan door verse kruiden, specerijen, groenten en/of vlees eraan toe te voegen. Zo maak je er een volwaardig maaltje van en als je er brood bij serveert vult het ook nog eens.
Ik heb er gefrituurde salieblaadjes opgedaan omdat ik geen peterselie in huis had. Maar gehakte peterselie erover is ook erg lekker.

 

Andere varianten van dit gerecht

Omdat het zo’n makkelijk gerecht is, staat het hier regelmatig op het menu. Ik heb een paar andere varianten voor jullie, namelijk:
de Turkse Menemen met sucuk en de Mexicaanse Huevos Rancheros met bavette