Krokante Spaanse gefrituurde kipkluifjes, dit wil je proberen. Lekker veel knoflookolie en gerookte paprikapoeder erover en smullen maar. Heerlijk als borrelhapje of bij een tafel vol met tapas. Ik heb dit eens gegeten in Sevilla en sindsdien diverse keren thuis gemaakt. Maar ik had nog nooit het recept uitgeschreven. Nu dus wel en hierdoor kunnen jullie dit zelf ook maken.

 

Kip

 

Ik heb hiervoor kippenvleugels oftewel kipborrelhapjes gebruikt. 1 kilo is ongeveer 25 stuks, dit is genoeg voor vier tot zes of zelfs acht personen. Je kunt het beste de enkele vleugeltjes nemen hiervoor, die zijn snel gaar tijdens het frituren. Frituur ze wel in porties, zodat ze lekker goudbruin en knapperig worden. En in de warme oven blijven ze lekker warm en garen ze eventueel nog verder door.

 

Tapas

 

Wij zijn gek op hapjes en dus ook op tapas. Ik heb er zelfs een blog aan gewijd, met daarin de tapas die ik lekker vind. Elke keer als we naar Spanje gaan, dat is meestal Ibiza omdat mijn broertje daar woont, gaan we wel een of meerdere keren tapas eten. Ik kan zo genieten van die kleine hapjes en een lekker glas Spaanse wijn of Sangria erbij.
Probeer ook deze lekkere Spaanse knoflook kip, die is ook zo lekker.

 

Knoflook

 

Er zit lekker veel knoflook in dit gerecht. Ik koop mijn knoflook meestal bij Polderknoflook. Heerlijke verse knoflook uit onze eigen polder, daar kan geen knoflook uit de supermarkt tegenop. Je kunt de knoflook bakken zoals ik in het recept beschreven heb, of je gebruikt in plaats van verse knoflook, gekarameliseerde knoflook en de knoflookolie. Dan heb je een iets mildere knoflooksmaak. Hoe je deze knoflook karamelliseert, lees je hier.

 

Sherryazijn

 

De sherryazijn geeft de typische smaak aan dit gerecht. Het zuurtje in de azijn is juist lekker bij gefrituurde kip. Probeer dus wel of je deze azijn ergens kunt vinden. Zo niet, gebruik dan appelciderazijn of een mooie balsamico.

 

Tips:

 

Gebruik gerookte paprikapoeder picante, maar pas wel op want deze is wel super pittig. Voeg dus niet te veel toe!

De maïzena maakt de kip extra krokant tijdens het frituren.

Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

 

 

Recept Spaanse gefrituurde kipkluifjes: