Deze Spaanse knoflook kip oftewel Pollo Al Ajillo is een heerlijk authentiek Spaans kipgerecht om te serveren als borrelhapje (tapas), voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht. Als je liefhebber van knoflook bent, dan vind jij deze kip vast super lekker. Probeer het eens!
Pollo Al Ajillo
Pollo betekent kip in het Spaans en ajillo betekent knoflook, het betekent dus letterlijk kip met knoflook. Het is een Spaanse tapa, maar het is natuurlijk ook lekker om dit als hoofdgerecht te serveren. Lekker met gebakken aardappeltjes, patatas bravas of een stuk brood en een groene salade. Als je brood erbij serveert, dan kan je hiermee lekker die knoflook uit het pannetjes scheppen.
Er bestaan natuurlijk weer veel variaties op dit klassieke recept en ik heb er weer het mijne van gemaakt.
Kip
Voor dit gerecht kan je een hele kip nemen en deze in kleine stukken snijden, bouten, drumsticks, dijen, borrelhapjes of kipkluifjes gebruiken zoals ik nu gedaan heb. Gebruik wel kippenvlees met bot erin, dat geeft meer smaak en je kunt het als borrelhapje lekker kluiven.
Knoflook
Hoe meer knoflook, hoe beter in dit gerecht. Gebruik zoveel of weinig als jou lekker lijkt. Je kunt de knoflooktenen in plakjes snijden, fijnhakken of alleen maar pletten en dan bij het gerecht doen. De knoflook wordt lekker zoet tijdens de bereiding, ook al ben je geen liefhebber van knoflook denk ik dat je dit wel lekker zult vinden.
Ik heb een hele bol super verse knoflook van onze knoflookboer Karin van Polderknoflook gebruikt. Deze verse knoflook is zo lekker, daar kan geen supermarktknoflook tegen aan.
Witte wijn of sherry
Er kan droge witte wijn of sherry gebruikt worden in het recept. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een fles droge sherry in huis heeft, gebruik daarom witte (of rode) wijn hiervoor in de plaats. Traditioneel wordt de kip met Manzanilla sherry gekookt.
Tips:
Gebruik wel een goede olijfolie.
In mijn blog Tapas, vind je nog veel meer heerlijke Spaanse hapjes.
Recept Spaanse knoflook kip:
Ingrediënten
- 1 kg kipkluifjes
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- 10 teentjes knoflook
- 40 ml olijfolie
- 3 takjes verse tijm
- 250 ml droge witte wijn of sherry
- 4 takken peterselie
Instructies
- Bestrooi de kipkluifjes met peper, zout en de gerookte paprikapoeder.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes of hak het fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de kipkluifjes rondom goudbruin aan. Doe dit eventueel in porties als alle kip niet in de pan past.
- Voeg de knoflook en tijm toe en bak dit even mee (zonder dat de knoflook aanbrandt).
- Giet de wijn of sherry erbij en laat de kip nog 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de kluifjes gaar zijn.
- Serveer met wat gehakte peterselie.
4 reacties
Alweer een feestje op ons bord. De knoflook was zo lekker! Echt een heel mooi gerecht weer Hanneke
Lieve Kelly, wat vind ik het ontzettend leuk dat je zo enthousiast bent over mijn recepten. Dankjewel voor het delen!
Groetjes, Hanneke
Ik heb een mail gestuurd maar krijg geen antwoord.
Misschien ongeduldig maar had gewoon vraag over knoflook kopen.
Hallo Jos, ik heb geen mail van jou ontvangen. Wat is de vraag over knoflook? Hoor het graag.
Groetjes, Hanneke