Net zoals de Gazpacho is deze Spaanse koude soep Salmorejo ook een klassieker. De soep wordt koud geserveerd en is heerlijk op een warme of tropische dag. En die hebben wij tegenwoordig ook in ons kikkerlandje. Reden genoeg om deze koude soep eens te maken als het weer eens erg warm is in de zomer.

 

Salmorejo

 

Salmorejo is een soep die origineel uit Andalusiƫ (het zuiden van Spanje) komt. Het wordt gemaakt van zeer rijpe tomaten, oud (stok)brood, knoflook en olijfolie. Het is een simpele en boerse soep, maar de smaak is top. En het is een mooie manier om hele rijpe tomaten en oud brood te verwerken. Je kunt de schilletjes en pitjes van de tomaten verwijderen, maar dat heb ik niet gedaan. Heb gewoon de hele tomaten verwerkt. Als je het lang genoeg pureert in de blender verdwijnen de schilletjes en pitjes.

 

Voor extra smaak wordt er sherryazijn toegevoegd, als je dit niet kunt vinden gebruik dan rode wijnazijn. Ik heb voor een beetje pit nog wat gerookte paprikapoeder toegevoegd, maar dit hoort niet in het originele recept. Wat wel origineel is dat de soep met Serrano ham en gekookte eieren geserveerd wordt.
Het is een prachtige lichtoranje soep, die behoorlijk dik is. Door de olijfolie en het brood is het een hele romige soep. Breng de soep goed op smaak, omdat het ijskoud geserveerd wordt, vervlakt de smaak een beetje.

 

Spaanse klassiekers

 

En nog zo’n klassieker uit Spanje is Aioli. Maak die ook lekker zelf en serveer het eventueel met stokbrood bij deze soep. Het recept van aioli kan je hier vinden.

 

 

Recept Spaanse koude soep Salmorejo: