Ik weet nog wel dat ik de eerste keer Spaanse Pan con Tomate at. Tjonge wat was dat lekker zeg! Zo’n simpel broodje, maar bomvol met smaak. Hoog tijd om het zelf thuis te maken. Ik heb er pan con tomate y jamón van gemaakt. Een eenvoudig gerecht gemaakt van geroosterd brood, lekkere olijfolie, knoflook, tomaat en Spaanse ham. Je kunt het als lunch eten of als borrelhapje, maak het dan van wat kleiner brood zoals bijvoorbeeld stokbrood.

 

Pan con Tomate

 

Het is een typisch Catelaans tapasgerecht gemaakt van brood. Je kunt hiervoor zuurdesembrood of een (volkoren) stokbrood gebruiken. En natuurlijk een goede Spaanse olijfolie, hiermee kwast je het brood in of je giet het erop. En na het roosteren van het brood, ga je met een knoflookteentje over het brood. Hierdoor heb je al een heerlijk knoflookbroodje moet ik zeggen. Dan wrijf je een goede rijpe tomaat erover, ook dit is zo al lekker. Als laatste beleg je het met een lekkere Spaanse ham. Wij kregen het als voorgerecht, maar als lunch of tapas is het natuurlijk ook heerlijk.

 

Tapas

 

Tapas zijn warme of koude Spaanse hapjes die oorspronkelijk in Spaanse barretjes geserveerd werden bij een aperitief. Het woord tapas komt van het Spaanse woord tapar wat afdekken betekent. Het hapje werd zo of op een schoteltje op je glas gezet zodat er geen vliegjes in je glas zouden komen.
In de streek Andalusië is de tapascultuur waarschijnlijk ontstaan en hier is het nog ontzettend populair. Hier krijg je nog vaak een gratis hapje bij je drankje.
Elke regio heeft zijn eigen hapjes, aan de kust vind je meer hapjes met vis en in het binnenland kunnen dit stoofgerechtjes zijn.

 

Ik heb tapas leren kennen toen wij in Sevilla waren. Wij waren uitgenodigd voor het jaarlijkse Feria de Abril, het grootste flamenco feest ter wereld. Zeven dagen lang wordt er gedanst, gegeten, gedronken, gezongen en gefeest in de duizend feesttenten in Sevilla. Elke dag trekt een optocht met trotse en prachtige ruiters en koetsen voorbij. Wat hebben wij hiervan genoten. En van die stad Sevilla met die prachtige monumenten, het paleis, de kathedraal, parken en natuurlijk al die tapasbars, waar ik ook sherry heb leren drinken.
Een dikke aanrader!

 

 

Recept Spaanse Pan con Tomate: