Spaanse Salade met Aardappel en Boontjes

Ik heb deze salade eens in Spanje gegeten en vond hem zo lekker. De Spaanse salade met aardappel en boontjes oftewel Ensalada Rusa is een klassieke salade dat populair is in heel Spanje. Met een combinatie van in blokjes gesneden aardappelen en gekookte groenten is ingeblikte ansjovis hier de echte ster. Dit is een makkelijke en veelzijdige toevoeging aan elk tapasmenu, en het werkt net zo goed als een eenvoudig bijgerecht.

Spaanse salade

Spaanse aardappelsalade is een beetje eigenaardig. Het heet Ensalada Rusa of Ensaladilla Rusa in het Spaans. Dit vertaalt zich naar ‘Russische salade’ of ‘kleine Russische salade’. Gezien de naam is het niet verwonderlijk dat het veel kenmerken deelt met de traditionele Russische salade.
De klassieke Russische salade van tegenwoordig bestaat uit kleine stukjes vlees, meestal kip of rundvlees. Het werd in de jaren 1860 in Moskou uitgevonden door een Belgische chef-kok genaamd Lucien Olivier en is sindsdien aanzienlijk geëvolueerd. Er zijn over de hele wereld versies van Russische salade, en velen hebben verschillende namen en hebben kleine wijzigingen in hun bereiding.
Ongeacht de oorsprong, Spaanse aardappelsalade is een iconisch gerecht in Spanje en siert ook veel tapasmenu’s. Het is verrassend eenvoudig te maken en heeft veel gemeen met andere recepten voor aardappelsalades, zoals een mayonaisebasis en zelfs gehakte hardgekookte eieren.

Hoe verschilt Spaanse aardappelsalade van Russische salade?

Wat het misschien wel het meest uniek maakt van andere variaties, is de toevoeging van ansjovis. Ensalada Rusa heeft zelfs binnen Spanje vele variaties, van restaurant tot restaurant en van huis tot huis.
Hoewel het vaak wordt geserveerd met kleine gebroken broodstengels die in de salade worden gestoken, kan het ook met Pan con tomate geserveerd worden.
Er zijn veel verschillende manieren om aardappelsalade te maken, maar deze Spaanse versie is perfect voor tapasmaaltijden. Het is een beetje ingetogener dan sommige andere super smaakvolle tapasrecepten, dus het is een leuke manier om het menu in evenwicht te brengen.

Welke aardappelen zijn het beste voor aardappelsalade

Technisch gezien kun je aardappelsalade maken met elk type aardappel dat je lekker vindt, maar er zijn enkele soorten die beter zijn dan andere.
De beste aardappelen voor aardappelsalade zijn vastkokende aardappelen met een dunne schil die minder zetmeel bevatten. Ik heb daarom krieltjes gebruikt.
Probeer bloemige, zetmeelrijke aardappelen te vermijden die uit elkaar kunnen vallen als je ze kookt.

Tips:

  • Deze salade is lekker bij deze Krabbetjes of Blackened kip.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Spaanse salade:

Spaanse salade met aardappel en boontjes. Ik heb deze salade eens in Spanje gegeten en vond hem zo lekker dat ik hem gelijk thuis weer gemaakt heb.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Barbecue, Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Spaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr krieltjes
  • 1 winterpeen
  • 200 gr haricots verts
  • 100 gr doperwtjes (vers of diepvries)

Saus

  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 groene peper
  • 1 klein bosje peterselie
  • 1 el kappertjes
  • 1 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • peper en zout

Instructies
 

  • Spoel de krieltjes schoon en snijd ze doormidden. Kook deze gaar in ruim gezouten water.
  • Snijd de wortel in kleine blokjes en kook ze samen met de haricots verts in ongeveer 5 minuten beetgaar en ruim kokend water.
  • Doe de laatste minuut de doperwtjes erbij een kook deze mee. Giet dit dan af, spoel af
  • met koud water en goed laten uitlekken.
  • Saus: rasp de knoflook, snijd de rode ui in dunne ringen, snijd de ansjovisfilets en groene peper fijn en hak de peterselie fijn.
  • Meng de mayonaise, yoghurt, knoflook, rode ui, ansjovisfilets, kappertjes, groene peper en peterselie met elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de aardappelen af en meng deze warm door de saus. Voeg dan de haricots verts, wortel en doperwten toe. Breng de salade op smaak met peper en zout.
  • Serveer de salade lauwwarm of op kamertemperatuur in een mooie grote schaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating