Oh wat ben ik teut geweest na de eerste keer dat ik Spaanse sangria gedronken had. Het heerlijke drankje drinkt zo lekker makkelijk weg als limonade, maar er zit toch echt wel alcohol in. Het is het perfecte drankje voor een warme dag op een terras.

 

Sangria

 

Het klassieke recept voor een Spaanse sangria is eigenlijk heel simpel. Deze wijncocktail bestaat uit een fruitige Spaanse rode wijn, een frisdrank, een Spaanse brandewijn of likeur en vers fruit. Het fruit zorgt voor een lichtzoete smaak in dit drankje.

 

Je kunt het op meerdere manieren bereiden, namelijk eerst de wijn met de brandwijn of likeur en het fruit goed koud laten worden in de koelkast en dan vlak voor het serveren het bruisend water of sprite eraan toevoegen.
Of zoals ik het altijd doe, namelijk wijn en sprite koud zetten en fruit wat erin gaat invriezen. Als dit koud en bevroren is, alles bij elkaar in een grote kan doen en gelijk serveren.

 

Rode wijn*

 

Om een sangria te maken, gebruik je het liefst een Spaanse fruitige rode wijn, die zacht en soepel is zoals een Rioja, Tempranillo of Garnacha. Of vraag eventueel jouw slijter hiernaar.

 

Fruit

 

Je kunt heel veel soorten fruit gebruiken in de sangria, maar in Spanje krijg je meestal sinaasappel, citroen en appel erin. Maar je kunt er ook nog perziken en/of kersen eraan toevoegen.

 

Sterke drank

 

De sterke drank in de Spaanse sangria is vaak een Spaanse brandewijn, maar er wordt ook vaak een likeur met sinaasappelsmaak gebruikt. Je kunt hiervoor Grand Marnier, Triple Sec of Cointreau gebruiken. Ik heb er mijn zelfgemaakte Arancello in gedaan, was ook erg lekker.

 

In plaats van bruisend water en suiker toe te voegen, gebruik ik altijd sprite of 7-up. De Spanjaarden doen er ook vaak een limonade in die op sprite lijkt. Dan hoeft er natuurlijk geen suiker meer in.

 

Varianten

 

Wist je dat je sangria ook kunt maken met witte wijn, rosé of een mousserende wijn?
Ik heb voor jou het recept voor een lekkere tropische sangria gemaakt van witte wijn en een fruitige gemaakt van rosé. Probeer die ook eens en haal de Spaanse zon in huis!

 

Tips:

 

Omdat je sangria lekker koud wilt serveren, zet je de drank in de koelkast om koud te worden. Ik gebruik altijd bevroren fruit in plaats van ijsblokjes. IJsblokjes verdunnen de drank heel erg en dat wil je niet.

Ontdek welke verhoudingen voor jou het lekkerst zijn en voeg meer of minder sprite en likeur en fruit toe.

 

 

Recept Spaanse sangria: