Een pittige pasta die snel en makkelijk klaar te maken is. Deze spaghetti alla puttanesca heeft heel veel smaak door de ansjovis, chilivlokken, kappertjes en olijven. Deze klassieke Zuid-Italiaanse spaghetti moet je eens geprobeerd hebben. Er bestaan heel veel varianten op dit recept en dit is de mijne. Ik heb in plaats van een tomatensaus te maken, heb ik de tomaatjes heel gelaten en deze gebakken in de pan. Als je de spaghetti eet, dan knappen de tomaatjes zo heerlijk open in je mond.

 

Spaghetti alla puttanesca

 

De naam van deze pasta is heel bijzonder. Het Italiaanse woord ‘putta’ betekent prostituee. Er bestaan verschillende verhalen over waar die naam vandaan komt. De oorsprong van het gerecht zou in de hoerenbuurt van Rome zijn. Daar is deze makkelijk te maken pasta met slechts een paar ingrediënten ontstaan, maar hoe of wat blijft een vraagteken.
Maakt mij niet uit, het is gewoon een heerlijk pastagerecht.

 

Veel Italiaanse sauzen worden gemaakt van ui, knoflook en tomaten. Door de toevoeging van ansjovis, chilivlokken, kappertjes en olijven krijgt de saus heel veel smaak. Ik heb de pasta nog bestrooid met basilicum omdat ik toevallig nog in huis had. Maar je kunt ook peterselie of verse oregano gebruiken. Het belangrijkste voor zo’n simpel gerecht is dat je goede ingrediënten gebruikt. Lekkere rijpe tomaatjes bijvoorbeeld en goede zwarte (Kalamata) olijven.

 

Volgens mij is het originele recept met spaghetti, maar je kunt ook een ander soort pasta gebruiken zoals bijvoorbeeld penne, pappardelle, etc.

 

En ik heb ook nog een Puttanesca gemaakt met courgetti, namelijk eentje met Puttanesca saus en tonijn. Dit is een mooi koolhydraatarm alternatief voor de pasta.
De courgette is een beetje flauw van zichzelf maar doet het goed met het pittige en zoute van de Puttanesca saus. Voor dit gerecht heb je geen peper en zout nodig, de saus heeft smaak genoeg.
Je kunt de courgetti maken met een spiraalsnijder. Heb je die niet, maak dan met een dunschiller lange dunne plakken (pappardelle) van de courgettes.

 

Tip:

 

Als je de ansjovis weglaat, heb je een heerlijke vegetarische pasta.

 

 

Recept Spaghetti alla puttanesca: