Ik heb momenteel lekker veel daslook in de tuin staan. Een deel heb ik gekregen van een dorpsgenoot en de rest van mijn zusje die de hele tuin vol heeft staan met dit heerlijke kruid. Vandaag eten we spaghetti met daslookpesto. Hoe leuk is dat, dat je uit je eigen tuin of zelfs uit de natuur (wildplukwijzer) een te lekkere pesto kunt maken. En in deze tijd van het Corona virus, ben ik bewust mijn voorraadkasten aan het leeg koken. Met een paar ingrediënten, maak je op deze manier een zalige pasta.

 

Daslook

Spaghetti met daslookpesto

De daslook is familie van de ui, lente-ui, bieslook en knoflook. De smaak van het blad zit een beetje tussen knoflook en bieslook in. Het groeit in Nederland in beschaduwde vochtige plekken zoals in het bos, park of aan oevers. Het blad lijkt een beetje op het blad van het lelietje-van-dalen. Maar pas op, dit blad is giftig. Als er veel in het bos staat, dan komt je al een ui-/knoflookachtige geur tegemoet. Dan weet je dat je het juiste blad te pakken hebt.

 

Omdat de winter zo zacht was, stond het nu al half februari te groeien. Normaal begint dat in maart tot juni. Als de daslook bloeit, heeft het mooie witte bloemetjes die ook eetbaar zijn. Lekker op een salade bijvoorbeeld. Daslook is goed tegen darmklachten, nog een mooi excuus om het te eten.

 

Je kunt een pesto of kruidenboter maken van daslook, het rauw in salades verwerken of er een soep van maken.
Spoel daslook wel goed schoon voordat je het gaat gebruiken, het kan natuurlijk zijn dat honden of katten (of andere dieren) ertegenaan geplast hebben.

 

Heb je geen keukenmachine om de pesto te maken, gebruik dan een staafmixer. Hak het blad dan eerst fijn. Bewaar de pesto in een brandschoon jampotje of weckpotje, hierin blijft het zeker een week goed in de koelkast.

 

Tips:

 

Mocht je nog wat pesto overhouden, is dit natuurlijk lekker als dip, op een tosti of maak er een lekkere saladedressing van.
In plaats van cashewnoten kan je ook walnoten, hazelnoten, pijnboompitten of amandelen gebruiken.
De citroenrasp geeft een lekkere frisheid aan de pesto.
Voor nog meer smaak heb ik nog een teentje knoflook door de pesto gedaan.

 

 

Recept Spaghetti met daslookpesto: