In deze pasta spelen de uien de hoofdrol. Er zaten heel veel biologische uien in de lokale groentedoos – de Flevourbox – van februari. Natuurlijk zijn uien overal in te gebruiken, maar ik wilde ze in de spotlight zetten. Dat is super gelukt in deze spaghetti met gekarameliseerde uien.

 

Uien

 

Uien zijn goedkoop en gezond. Het zijn perfecte smaakmakers in heel veel gerechten. Je kunt ze bakken, stoven, fruiten, frituren, het in soep, sauzen of rauw in salades verwerken, inmaken, in de oven bereiden of er een lekkere uiensoep van maken.
Het schoonmaken van een ui begint met het verwijderen van de buitenste schil(len). Daarna kan je de ui in dunne ringen snijden of snipperen. Hoe scherper het mes wat je hiervoor gebruikt, hoe minder last je zult hebben dat je ogen gaan tranen. En hoe verser de uien zijn, hoe meer je last zult hebben van tranende ogen.
Uien kan je wel enkele weken bewaren op een donkere en koele plek. Voel bij het kopen wel of de uien nog stevig zijn.

 

Om de uien te laten karameliseren, moet je ze lang bakken in de olijfolie en boter tot ze mooi bruin en heel zacht geworden zijn. Neem er de tijd voor en je hebt nog nooit zulke lekkere uien gegeten, zo zoet en vol van smaak.
Verder heb je nog een paar ingrediënten nodig voor deze pasta die je misschien wel in huis hebt zoals knoflook, ansjovis, chilivlokken, Parmezaanse kaas en natuurlijk de spaghetti.
Deze gekarameliseerde uien zijn niet alleen lekker door de pasta, maar je kunt het ook bij een stukje gegrild vlees, kip, groenten of aardappelen serveren.

 

Pasta

 

Ik heb spaghettini gebruikt, maar je kunt ook een andere lange pastasoort zoals linguine, tagliatelle, fettuccine, pappardelle of bucatini gebruiken.
Als je de pasta afgiet, vang dan wat pastavocht op. Het pastawater gebruik je om de saus te maken. Dit water werkt namelijk als bindmiddel en geeft de pasta een betere smaak en structuur. Dat komt door het zetmeel wat in dit kookvocht zit.

 

 

Recept Spaghetti met gekarameliseerde uien: