Sinterklaas is weer in het land dus speciaal voor pakjesavond deze heerlijke taart. Ik had dit al tien jaar geleden geschreven voor het lokale suffertje en was het recept helemaal vergeten. Maar toen de kleinkinderen bij ons Sinterklaas kwamen vieren, bedacht ik me ineens dat ik nog een recept moest hebben liggen van deze heerlijke Speculaasbavaroistaart met pepernoten. En ja hoor, gelukkig vond ik het recept nog terug en heb het gemaakt van de kleintjes. Ik kan je verklappen dat ze ervan gesnoept hebben en het zalig vonden (en niet alleen de kleintjes, haha).

 

Bavarois

 

Een bavarois is een luchtige pudding welke meestal gemaakt in een vorm. Het is een Frans klassiek nagerecht. De basis is melk met eieren (een soort custard), gelatine en geklopte room. Door de geklopte room is het dessert zo luchtig. Het verschil met een pudding is, dat hier geen luchtig geklopte slagroom in verwerkt wordt.
Om de bavarois goed zijn vorm te laten behouden wordt er gelatine in gebruikt. Er moet net genoeg gelatine inzitten, dat het net genoeg stijf wordt.
Er zijn ook bavarois recepten die gemaakt worden op fruitbasis, maar deze is op melkbasis gemaakt.

 

Sinterklaastaart

 

Door lekker veel speculaaskruiden te gebruiken in de bavarois, is het een echte Sinterklaastaart geworden. Alhoewel dit nagerecht het ook goed zal doen met de Kerst. Versier het dan met Kerstdecoraties zoals chocolade klokjes, kransjes en Kerstmannetjes.
Een in de taart is ook nog amandelspijs verwerkt. Je kunt deze kant-en-klaar kopen in de supermarkt of lekker zelf maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

 

Tips:

 

Neem wel even de tijd om deze taart te bereiden. Je moet namelijk eerst een custard maken, deze moet afkoelen en daarna moet de taart nog een tijdje opstijven in de koelkast.
Gebruik zoveel of weinig speculaaskruiden als jij lekker vindt. Begin met 1 eetlepel, proef het dan en doe er eventueel nog wat bij.
Ik heb de taart gedecoreerd met Unicorn kruidnoten. Ik vond de kleuren van deze pepernoten zo leuk en het staat ook geweldig op de taart, vind je ook niet?
Maar je kunt ook andere pepernoten nemen zoals bijvoorbeeld truffelpepernoten, of ander Sinterklaas strooigoed voor decoratie.

 

 

Recept Speculaasbavaroistaart met pepernoten: