Deze spicy bruine bonensoep is een heerlijke en budgetvriendelijke soep gemaakt van bruine bonen uit een pot. Het is gekruid met ui, knoflook en rode peper en daarin nog een lekkere rookworst verwerkt. Een heerlijke soep voor kille dagen – of zelfs voor niet zulke koude dagen. En het is nog gezond ook! Lekker makkelijk en snel te maken. Deze soep kan je net zo pittig maken als je zelf wilt.

 

Comfort food

 

Niks mis met een kom Hollandse erwtensoep, oftewel snert, maar een bruine bonensoep is ook niet te versmaden. Zo’n kom met soep comfort food ten top. Niet te spicy maar wel lekker pittig. Bruine bonensoep is nog nooit zo lekker geweest.
Een soep gemaakt van peulvruchten is sowieso een goed idee. Ten eerste is het goedkoop, ten tweede lekker vullend en ten derde is het verwarmend op een koude dag.

Zo heb ik nog andere heerlijke soepen gemaakt van peulvruchten:

Romige gele erwtensoep
Kikkererwten kokos kerriesoep
Witte kool, bonen en tomatensoep
Libanese erwtensoep
Gemengde bonensoep met chorizo
Romige bonensoep met gerookte kip
Hummus soep met feta en salie
Arabische rode linzensoep
Dhal met pompoen, spinazie en tomaten
Perzische bonen en noedelsoep
Chili con carne soep

 

Bruine bonen*

 

Ik heb nu bruine bonen uit pot gebruikt, maar je kunt ook heel goed gedroogde bruine bonen nemen. Deze zie je steeds meer in de supermarkten liggen en die zijn nog goedkoper dan uit pot. Peulvruchten zijn goedkoop en gezond. Alleen moet je met gedroogde bruine bonen er wel rekening ermee houden dat ze eerst geweekt worden voordat je ze kan koken.
Je spoelt de bonen goed schoon en daarna zet je ze ongeveer 8 uur in de week in een pan met koud water. Door het weken wordt de kooktijd verkort en krijgen de bruine bonen een zachter en romiger structuur. Doe dit dus een dag of avond van tevoren.

 

Tips:

 

Ben je niet zo dol op pittig eten, verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper**. Hierdoor wordt de soep minder pittig.

Serveer de soep met (knoflook)stokbrood uit de oven.

 

 

Recept Spicy bruine bonensoep: