De lekkerste recepten ontstaan soms uit restjes. Ik had te veel spinazie gekookt of eigenlijk geroerbakt en er bleef zowaar iets over. Normaal blijft er nooit groente over bij ons, maar omdat ik twee soorten groenten gemaakt had, deze keer wel. Wat doe je met zo’n klein beetje spinazie? Ik had ooit eens een spinazie yoghurtdip voorbij zien komen en heb daar nu mijn eigen twist aan gegeven.

 

Borani Esfanaaj

 

Deze spinazie yoghurtdip komt uit de Perzische keuken en heet Borani Esfanaaj. Nu ben ik gek op deze keuken of eigenlijk op de hele Midden-Oosterse keuken. Die gerechten zijn altijd zo smakelijk door het gebruik van verse kruiden en specerijen.
Maar nu over deze dip, je kunt het maken met spinazie maar ook met bietjes of aubergines. De basis is een lekkere dikke yoghurt, ik heb een Griekse yoghurt hiervoor gebruikt en knoflook. Gebruik zoveel of zo weinig knoflook als jij lekker vindt.
En serveer het met lekker brood zoals bijvoorbeeld Turks brood. Een lekker gerechtje om te serveren op een mezze tafel.

 

Dips

 

Wij zijn gek op dips, daarom kan je aardig wat dips vinden op de site. Midden-Oosterse en Mediterrane dips en sausjes zijn ideaal te maken voor een borrel of feestje thuis. Dips zoals hummus, baba ganoush, labneh, fetadip, zhoug, tzaziki, aioli, Romesco saus en guacamole doen het altijd goed. Serveer het met toastjes of een lekker brood.

 

Spinazie

 

De spinazie voor deze dip moet dus eerst geblancheerd of geroerbakt worden. Dit is in een mum van tijd gedaan. Ik had dus ongeveer 50 gram gekookte spinazie, dat komt neer op 100 gram verse ongekookte spinazie. Je kunt een zakje van 100 gram baby spinazie kopen of het zelf afwegen bij een groenteboer.
Wil je liever diepvriesspinazie gebruiken, dan kan maar neem dan de bladspinazie.
Knijp de gekookte spinazie wel goed, anders wordt de dip te dun.

 

Tips:

 

Je kunt de dip van tevoren bereiden. Leg het dan goed afgesloten in de koelkast en voeg de topping en de olijfolie er pas bij vlak voor je het serveren gaat.

Je kunt als topping ook walnoten of granaatappelpitten gebruiken.

 

 

Recept Spinazie yoghurtdip: