Ik zag gezouten boontjes liggen bij mijn groenteboer en moest gelijk aan mijn oma denken. Mijn oma had een hele grote moestuin en een boomgaard waar ze vooral zomers heel erg druk mee was. Alle groente en fruit vers uit eigen tuin, hoe lekker is dat. Maar als er te veel groente en fruit kwam, ging ze alles inmaken en wecken. Kersen en ander rood fruit werden bijvoorbeeld met suiker op sterke drank gezet, appeltjes geschild, in plakjes gesneden en gedroogd op de kachel. Haar hele kelder stond vol met allerlei mooie weckpotten, zodat ze ’s winters dan ook nog groenten en fruit hadden. Ik heb van die snijboontjes deze heerlijke stamppot gezouten snijboontjes met pompoen en appel gemaakt.
Snijbonen
Volgens mij waren mijn grootouders aardig zelfvoorzienend met hun grote moestuin, kippen (eieren), koeien (melk) en varkens. De koeien en varkens werden voor hun geslacht en al het vlees werd verwerkt door oma. Daar had ze een speciaal schuurtje voor waar ze zelf o.a. balkenbrij maakte…ja dat waren nog eens tijden.
Nu is het inmaken helemaal hot, maar destijds was het bittere noodzaak. Zeker omdat mijn oma en opa 9 (!) kinderen hadden.
De snijboontjes haalde oma dus uit eigen moestuin en die mochten wij dan snijden met een speciaal snijmolentje. Om ze in te maken deed ze deze bonen in een weckpot; laagje bonen, laagje zout, etc. Op die manier konden ze ’s winters ook nog genieten van de snijbonen uit eigen tuin. Ze maakte van deze boontje stamppot met witte bonen erdoor gemengd, blote billetjes in het gras werd dit ook wel genoemd. Ik kan me herinneren dat deze stamppot wel heel erg zout was.
Hierbij mijn variatie op deze klassieker, de pompoen maakt het wat zoeter en de appel wat frisser.
Probeer ook eens deze recepten met snijbonen:
Stamppot gezouten snijboontjes met paddenstoelen
Gegrilde hele snijbonen met knoflook
Hele snijbonen gebakken in misoboter
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Stamppot gezouten snijboontjes met pompoen en appel:
Ingrediënten
- 500 gr gezouten boontjes
- 1 kilo aardappelen (kruimig)
- ½ flessenpompoen
- 1 rode ui
- 1 Granny Smith appel
- 30 gr roomboter
- 1 tl gerookte paprikapoeder
Instructies
- Spoel de zoute snijbonen goed af met koud water. Kook de snijbonen 10 minuten en spoel ze daarna nog een keer.
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Snijd de flessenpompoen in kleine blokjes, snipper de ui en snijd de appel in blokjes.
- Breng in een pan met ruim water (zonder zout) de aardappelen aan de kook en leg hierop de voorgekookte boontjes.
- Laat ongeveer 25 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet dan af en doe het terug in de pan en stamp.
- Ondertussen bak je de blokjes pompoen in de boter 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
- Doe dan de paprikapoeder en het snipperde uitje erbij en bak 2 minuutjes en als laatste gaat de appel erbij en bak dit nog een minuutje mee.
- Voeg de pompoen, ui, appel bij het stamppotje en meng alles.
- Als de stamppot te droog is kan je er nog een klontje boter of wat olijfolie doorheen roeren.