Gezouten boontjes herinnert mij aan mijn oma die een hele grote moestuin had. Groenten en fruit vers uit haar eigen tuin en het overschot werd geweckt voor de koude wintermaanden. Wij mochten haar daarbij helpen, snijboontjes snijden met een speciaal snij-apparaatje en dan in de weckpot met heel veel zout. Zodoende bleven de boontjes heel lang houdbaar. De weckpotten met groenten en fruit (op sterke drank) stonden in de kelder … haar schatkamer. Als ik deze stamppot gezouten snijboontjes met paddenstoelen eet, doet mij de smaak aan haar stamppot herinneren. Ze maakte de stamppot met witte bonen erin; blote billetjes in het gras noemde ze dat.
Ik zag de gezouten boontjes liggen bij mijn groenteboer op de markt en heb ze toch maar weer eens gekocht om er een twist op de klassieker van oma te maken.
Het stamppotje is niet zo fotogeniek, maar het smaakte heerlijk.

Probeer ook eens deze vegetarische Andijvie rucola stamppot met cashewnoten.